Drumul succesului, de la viața la țară, la jobul din Ministerul Agriculturii. Cum se vede agricultura din ambele posturi
Maria Codrea, din Satu Mare, are 24 de ani şi este consilier al ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Viaţa Mariei s-a legat de agricultură dintotdeauna, crescând la o fermă, la sat. Domeniul acesta nu a fost neapărat alegerea ei, visând să devină chirurg, dar părinţii i-au influenţat înclinaţia de viitor, fapt pentru care acum le este recunoscătoare.
„Copilăria mea a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa mea. De mică am crescut la fermă, mai bine zis am crescut împreună cu ferma familiei. Copilăria mea însemnă fermă, tractoare, animale, căpşuni, aer curat, într-un cuvânt agricultură. Cu toate acestea, eu mi-am dorit să devin doctor chirurg, dar tatăl meu mi-a zis: o să fii doctor, cel mai bun doctor de plante! Abia când am fost prin clasa a XI-a am început să citesc mai mult despre partea guvernamentală. Ţin minte că am avut o perioadă mai dificilă cu ferma şi atunci le-am zis părinţilor: «Staţi liniştiţi, când o să fiu mai mare o să fiu ministrul agriculturii şi o să fac tot posibilul să ajut fermierii să ducă un trai mai bun»”, afirmă Maria, amintindu-şi despre începuturile ei în agricultură.
Odată plecată de pe băncile şcolii din judeţ, aceasta nu putea alege alt domeniu decât unul legat de viaţa pe care a dus-o până atunci, respectiv agricultura, astfel că a studiat 4 ani la Facultatea de Horticultură, specializarea Horticultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Acum este masterandă la două specializări, în cadrul aceleiaşi universităţi, urmând să susţină vara viitoare dizertaţia atât în Ştiinţe Horticole, cât şi în Agrobusiness. Toată această perioadă se caracterizează şi prin multă muncă pentru a dezolvat bussinesul familiei, respectiv promovarea căpşunilor din Satu Mare în Cluj.
În timpul anilor de facultate, a câştigat şi un concurs destinat tinerilor fermieri, având astfel ocazia să ajungă la Bruxelles şi să cunoască cum se face marea agricultură şi ce înseamnă asocierea fermierilor. A urmat în această vară o nouă provocare pe care şi-a ales-o singură, respectiv un internship la Guvern, ajungând acolo unde şi-a dorit, la Ministerul Agriculturii, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale.
„Am vrut să văd cum funcţionează aparatul central din sistemul public Românesc, mai precis Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Mi-am dorit să aflu mai multe informaţii legate de acest domeniu, dar mai ales să pot să pun în aplicare bagajul de informaţii acumulate în toţi aceşti ani, într-un mod care să poată simplifica agricultura românească. Cuvintele care pot să definească cel mai bine acest program sunt: experienţă, responsabilitate, dezvoltare, oameni inteligenţi şi prieteni.
Acest program mi-a dat posibilitatea să cunosc oameni importaţi, să pot să lucrez alături de ei, sa văd cum arată o zi din viaţa lor la birou, câte responsabilităţi au şi cum fac faţă la toate presiunile din jur. Am cerut sfaturi şi le-am primit pe cele mai sincere şi prietenoase. Am avut posibilitatea să aplic cunoştinţele învăţate în facultate şi la master. Această perioadă mi-a oferit ocazia să-mi dau seama unde sunt şi unde vreau sa ajung”, afirmă Maria Codrea.
La puţin timp după încheierea celor trei luni de internship, Maria a primit invitaţia de a se alătura echipei de la Ministerul Agriculturii, oferindu-i-se postul de consilier al ministrului Achim Irimescu (foto jos).
Despre accesul tinerilor la instituţiile decizionale şi modul în care acestora le este oferită încredere din partea celor mai în vârstă, cuvintele nu sunt neapărat la superlativ, dar Maria are încredere că se poate mai bine.
„Noi, tinerii, suntem priviţi ca nişte copii care nu ştiu nimic. E adevărat, suntem nişte copii, dar avem o altă viziune şi suntem dornici să învăţăm cât mai multe. E foarte important să găseşti oameni dornici să-ţi arate şi să-ţi explice. Unii oameni ne privesc ca noi speranţe în administratie şi ne îndrumă să lucrăm în instituţiile publice, deoarece chiar este nevoie de tineri, iar programul de Internship organizat de Guvernul României asta şi presupune, să aducă tinerii în administraţia publică.
Cred că, împreună cu colegii mei, suntem pregătiţi să contribuim la dezvoltarea acestei ţări. Suntem conştienţi că mai avem multe de învăţat şi o să facem acest lucru mereu, pentru că în viaţă mereu avem ceva de învăţat! Sunt tineri competenţi, optimişti, care au o doză foarte mare de energie şi dorinţa de implicare! Sper ca pe viitor să văd cât mai mulţi dintre ei la o şedinţă de guvern reală!”, afirmă Maria Codrea.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare