Precis i-ai întâlnit și tu! Cum face bani o familie de sătmăreni făcându-i pe cei din jur să zâmbească

HomeReportaje

Precis i-ai întâlnit și tu! Cum face bani o familie de sătmăreni făcându-i pe cei din jur să zâmbească

Marea majoritate a celor care au reușit în afaceri și au acum un renume sunt persoane care au pornit cu o lecție învățată din experiența altora, cu ce

Povestea emoționantă a sătmăreanului care conduce cel mai mare brand de caricaturi din România. A început afacerea cu 30 de lei în buzunar
Tiparul digital în sprijinul reușitei afacerii tale
O sătmăreancă a descoperit rețeta fericirii: să faci din hobbyuri afaceri de succes
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Marea majoritate a celor care au reușit în afaceri și au acum un renume sunt persoane care au pornit cu o lecție învățată din experiența altora, cu ceva palpabil în mână pe care au ajuns să îl producă, vândă, ambaleze, sau alt procedeu care a ajuns să le aducă venituri. Cu o sumă liniștitoare în conturi la început de drum, reușesc să crească repede. Mai greu este atunci când ai o idee din care dorești să faci bani, iar ea nu ține de ceva material, ci de o stare de spirit.

Din acest punct pornește povestea afacerii Party Pics, o afacere a doi soți, el IT-ist și ea angajată a Inspectoratului de Poliție, care au avut un vis, acela de a face bani distrându-se și făcându-i pe alții să zâmbească. Și după doi ani de când le-a venit ideea au pus deja la punct un mecanism de a face bani din zâmbetele oamenilor. Acesta este sub forma unei cabine fotografice în fața căreia oamenii pozează cu diferite măști, făcând diferite mutre. Și totul de la un vis, de la pasiunea lui Sergiu pentru fotografie și a Roxanei pentru a face accesorii hand – made.

14440786_1099297633457159_5326126438068493067_n

„La început a fost foarte greu. E un concept pe care nu îl înțelegi doar uitându-te la cabină. Trebuie să îți faci o poza pentru a înțelege ce înseamnă de fapt cabina foto. Când auzeau de cabina foto oamenii se gândeau în primul rând la fotografi, la fotografiile clasice, de studio. Îmi aduc aminte că mergeam cu cabina foto la târguri și lumea nu dorea să își facă poză, deși era gratuit. Nu trebuia plătit, dar parcă nu li se făcea să vină în fața cabinei foto și să zâmbească. Erau foarte reticenti. Lucrurile se schimbau însă în momentul în care începea procesul de fotografiere, lumea devenea mult mai relaxată, mult mai naturală, își schimbau accesoriile între poze, iar la final, când vedeau și poza printată, se luminau și înțelegeau în sfârșit despre ce e vorba.”, explică Sergiu despre începuturi și despre cât de grea sarcină e să convingi omul să zâmbească

Cabina fotografică printează pe loc poza pe care cei din fața aparatului o fac. De regulă macheta fotografiei printate poate include două sau trei fotografii digitale, pe care oamenii le fac la eveniment și între care au termen de câteva zeci de secunde să își schimbe accesoriile amuzante. Oamenii iubesc acum cabina și vin chiar și neinvitați la evenimente să își facă poze, dar în spatele renumelui și atracției de acum a cabinei stau multe nopți la rând nedormite și sacrificii făcute în familie pentru a reuși. Timpul și familia au fost cele mai mari investiții în această afacere și nu banii.

14495509_1104689452917977_5673443832471696074_n

„Aceasta nu este o afacerea care să necesite o investiție materială foarte mare. Am pornit pe picioarele mele anul trecut, în urma câștigării unei finanțări europene pentru proiecte de start-up, printr-un program derulat prin intermediul Camerei de Comert Satu Mare și Cluj. Dar nu partea financiara a fost mare investitie, ci timpul. Atunci când faci ceva de la zero, dacă vrei să fie bine făcut e nevoie de implicare. E nevoie să gândești toate elementele care să țină afacerea pe picioare și trebuie să le gândești bine. Fiind un serviciu nou, a trebuit să investesc foarte mult timp și energie pentru a-l populariza. Bani de reclamă nu aveam așa că am fost la toate târgurile și evenimentele la care am fost invitat.  Am fost la cât mai multe târguri de nunți  din regiune, Satu Mare,Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj Un târg de nunți ține între 2 și 4 zile, când ești complet dedicat acelui eveniment. De dimineața până seara. Am avut 2 luni în care nu am fost acasă nici măcar un week-end. M-am promovat la nivel regional, așa că avem evenimente și la distanță, când a fost nevoie să mergem cu toată familia, inclusiv cu cele 2 fetițe ale mele, deoarece nu aveam cu cine sa le las. ”, afirmă Serbiu Bărbuș, cel care ține afacerea pe picioare.

Acesta poate declara cu ușurință că fiecare om care zâmbește în preajma sa în timpul unui eveniment, este o sursă de venit pentru el, zâmbetele și bucuria celor care îl înconjoară fiind un mod de a face bani. Dar mai mult decât banii, apreciază la oamenii pentru care lucrează și la oamenii care se așează în fața cabinei sale pentru a se poza, veselia și buna dispoziție, considerându-i parteneri și nu clienți. Această gândire l-a făcut să evolueze frumos cu afacerea sa.

14484945_1109129035807352_222283340684419767_n

„Nu vei putea reuși dacă nu pui clientul pe primul loc. De fapt nici nu îmi place să folosesc acest termen de “client”. Eu le spun parteneri. Pentru că, cel puțin pentru un eveniment, suntem parteneri, fiecare din noi dorind ca evenimentul să iasă cât mai bine, iar invitații să se distreze pe cinste. Eu sunt un om optimist. Mie îmi place să aduc zâmbete pe fețele oamenilor. Iar dacă am reusit să fac și bani din asta,  mă bucură nespus.

E totuși o afacere locală, cu perspective regionale eventual. În acest an ne-am extins și acum am patru angajati part time. Eu aș spune că în afaceri mici e mai greu deoarece e nevoie să investesti foarte mult din timpul tău. Într-o afacere mare investitia e de natura financiară, iar timpul e singura resursă epuizabilă. Sunt de parere că atunci când investești timp e mult mai important decât atunci când investești bani. ”, afirmă Sergiu.

În prezent Party Pics deține trei cabine fotografice, iar cea de-a patra este în curs de fabricație, pentru că cererea a explodat și nici un client nu trebuie refuzat sau respins. Totul a început în urmă cu doi ani, cu un aparat foto de acasă și cu câteva accesorii, iar acum situația a crescut la proporții mult mai mari, fiind dese weekendurile în care toate cele trei cabine sunt folosite în același timp, uneori în colțuri diferite ale regiunii. Deoarece sunt renumiți pentru modul în care conving lumea să zâmbească, atât pentru poză cât și atunci când o văd tipărită au ajuns ca din Satu Mare să facă sute de kilometrii pentru a onora comenzile, din locații din Hunedoara sau Timișoara.

14191949_1074482649271991_8517308311363578113_n

Pozele făcute de ei sunt cadoul ideal din partea mirilor sau a sărbătoritului pentru invitați, un cadou care va fi păstrat cu siguranță, pentru că înfățisează un moment vesel din viață. Cei mai mulți optează chiar pentru magnetizarea pozelor, pentru a putea fi prinse pe frigider.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!