Președintele Klaus Iohannis la Satu Mare: „Îndrăgesc Satu Mare”

HomeReportaje

Președintele Klaus Iohannis la Satu Mare: „Îndrăgesc Satu Mare”

În cadrul unei mese rotunde cu tema „Armata-instituţie fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie naţională”, organizate la Satu Mare în z

Povestea sătmăreanului disponibilizat de armata română, dar primit de cea americană – VIDEO
Care e primul proiect pe care Gabriel Leș în poate face pentru sătmăreni din postura de Ministru al Apărării
Ministrul sătmărean al Apărării Naționale, Gabriel Leș, ia atitudine în războiul dintre Armată și Gigi Becali
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

În cadrul unei mese rotunde cu tema „Armata-instituţie fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie naţională”, organizate la Satu Mare în ziua premergătoare Zilei Armatei, președintele Klaus Iohannis a răspuns unor întrebări legate de o armată a Uniunii Europene.

Timp de două zile președintele Klaus Iohannis se află în județul Satu Mare pentru a lua parte la ceremoniile dedicate Zilei Armatei. Acesta a ajuns la Satu Mare încă de luni și a luat parte la un o masă rotundă cu teme de actualitate despre armata română. Distanța de la hotel până la Teatrul de Nord a parcus-o pe jos, alături de gazdele sătmărene.

img_3533 img_3534

Evenimentul a avut loc în Teatrul de Nord și a avut sala plină de cadre universitare, studenți și elevi ai școlilor militare și oameni curioși să îl vadă pe președinte. Dezbaterea a fost deschisă și moderată de către Ioan Bolojan, prorector în cadrul UBB Cluj Napoca. Acesta a acordat prima dată cuvântul ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc.

Ministrul Motoc a atins în cadrul discursului său teme precum încrederea populației în instituția armatei, modul în care aceasta a fost câștigată și cum poate fi ea păstrată, precum și ideea modernizării armatei. Subiectul acordării a 2% din PIB armatei a fost de asemenea prezentat de ministrul apărării.

„Resursa cea mai importantă în care trebuie să investim în continuare în mod prioritar sunt oamenii. De la pregătire din ce în ce mai performantă la menținerea în sistem, până la creșterea activității profesiei și cariereri militare. Avem pregătit un algoritm care permite permite deopotrivă creșterea și raționalizarea sistemului de salarizare pentru cadrele militare”, a afirmat ministrul Mihnea Motoc.

img_3536

La cuvânt a urmat președintele Klaus Iohannis, care a reluat o bună parte din ideile exprimate de către antevorbitorul său, amintind în discurs și de Brigada Multinațională. Referitor la acest subiect președintele a primit și o întrebare din sală, explicând pe îndelete conceptul. Acesta a început însă cu o declarație de dragoste făcută orașului și cu rememorarea vizitei din campania electorală prezidențială, cât pentru a sparge gheața în discursul său.

„Va fi o brigadă care va găzdui atât militari cât și ofițeri din alte state membre.Polonia și-a arătat deja interesul de a veni aici cu o companie. Mai multe state membre au confirmat deja că doresc să facă parte din această Brigadă Multinațională, în special cu ofițeri. La final va fi o brigadă mixtă, care va găzdui militari din mai multe state membre NATO și care va avea, la nevoie și rol de intervenție”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a mai primit în cadrul mesei rotunde și întrebări din partea studenților școlilor militare.Una dintre acestea a făcut referire la locurile comune pentru bărbați și femei în cadrul școlilor militare superioare și cea de-a doua despre cât de practic este sistemul Bologna în învățământul militar.

img_3550 img_3522

 

 

 

 

 

Mai mult timp pentru explicații a primit subiectul referitor la armata Uniunii Europene despre care s-a vorbit, președintele expunându-și punctul de vedere referitor la acest subiect.

„Cele 28 de stat membre cheltuie bani mulți pentru apărare, cu oameni performanți, dar nu există o coagulare a armatelor. De asta Uniunea Europeană nu contează în teatrele de operațiuni. Nu putem să ne putem de acord sau nu putem să ne putem de acord în timp util. Nici un stat al Uniunii Europene nu este dispus să cedeze o bucată atât de mare de suveranitate, dar sunt de acord că trebuie să coopereze mai intens și mai eficace. ” a răspuns președintele întrebării venite din public.

La ieșirea din sala teatrului președintele Klaus Iohannis a mai afirmat că vede benefice astfel de dezbateri deschise pe teme de interes național.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!