Un preot din Satu Mare, condamnat la închisoare. Ce făcea după ce dezbrăca haina preoțească

HomeReportaje

Un preot din Satu Mare, condamnat la închisoare. Ce făcea după ce dezbrăca haina preoțească

O vorbă din popor spune: „Să faci ce zice popa, nu ce face popa”, asta și pentru că multe persoane îmbracă haina preoțească tocmai pentru influența și

Un bărbat din Tășnad fura poze din calculatoarele oamenilor și mai apoi le folosea pentru a-i șantaja. Acum a ajuns în arest
Deținuți înghesuiți. Penitenciarul din Satu Mare este cel mai aglomerat din țară.
Fostul șef al Finanțelor, Mircea Ardelean, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru corupție
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

O vorbă din popor spune: „Să faci ce zice popa, nu ce face popa”, asta și pentru că multe persoane îmbracă haina preoțească tocmai pentru influența și puterea pe care aceasta i-o conferă, precum și respectul pe care îl primește din rândul comunității,fără a face nimic în plus pentru a-l câștiga. Girul hainelor preoțești i-a făcut pe mulți oameni ai Domnului să devieze de la cele sfinte și să aibă o viață mai plină de păcat decât a enoriașilor pe care trebuiau să îi aducă pe calea cea dreaptă.

Un astfel de exemplu este fostul preot Ioan Boja, care a slujit în Parohia Greco Catolică din localitatea Culciu Mare din județul Satu Mare. Preotul și-a încheiat activitatea concomitent cu deschiderea dosarelor penal pe numele său, cu acuzații de cămătărie și înșelăciune. De șase ani de zile fostul preot a fost prezent constant prin sălile de instanță, la procese. Acesta a avut de dat explicații pentru acuzații care i s-au adus din partea mai multor persoane pe care le-ar fi împrumutat cu bani saupe care le-a ajutat să obținădiverse credite și care mai apoi au rămas fără locuințe. După șase ani de procese preotul a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea în data de 28 octombrie.

”În baza art. 39 alin. 2 Cod penal contopeşte pedepsele de 1 an închisoare şi 2 ani închisoare, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care adaugă un spor de 4 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 1 an), urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de: – de 2 ani şi 4 luni închisoare, în regim privativ de libertate”, au decis judecătorii Curții de Apel Oradea.

 Ajuta oamenii disperați să obțină credite mari

Ioan Boja a intrat în vizorul presei și al organelor de cercetare prin 2009, după ce împotriva sa au fost depuse mai multe plângeri penale pentru înşelăciune şi cămătărie. Când nu se afla la altarul parohiei din Culciu Mare, preotul făcea așa zise acte de întrajutorare, dar toate cu scopul ca el să se îmbogățească.

14886195_398976320490166_1568243144_n

Metoda folosită de el era un simplă, care prindea la oamenii aflați la ananghie. Preotul se oferea să îi ajute pe oamenii care aveau un venit prea mic pentru a obține de la bănci un credit consistent, acceptând să scoată creditul pe numele său, în schimbul unei garanții. Preotul le cerea oamenilor să își treacă proprietatea pe numele său, ca garanție. Mai apoi, când oamenii nu își mai permiteau să plătească ratele, acesta îi executa silit pe oameni, care rămâneau fără acoperișul de deasupra capului. De multe ori oamenii scoteau mai mulți bani decît aveau nevoie, diferența fiind scoasă pentru preot, dar pe aceștia bani plătind tot ei rata.

 A adunat în câțiva ani o avere cât alții două vieți

În aceste fel averea preotului s-a mărit considerabil, fiind invers proporționala cu veniturile sale, respectiv salariul minim pe economie pe care îl câștiga la acea vreme pentru că slujea în Parohia Culciu Mare, respectiv aproximativ 600de lei. Pe numele preotului apăreau un apartament în cartierul Micro 17, o casă de 60 mp în oraș precum și un alt apartament în zona centrală. De asemenea în decursul timpului au mai fost pe numele preotului iar mai apoi înstrăinate două case pe strada Lucian Blaga, o casă în localitatea Cionchești și mai multe terenuri.

„A avut mai multe proprietăți. Pe cumnatul meu l-a ajutat să ia un credit de 40.000 de euro, cu ceva intervenții pe la bănci. Doar 20.000 au ajuns la cumnatul meu, 20.000 au rămas la Boja și a cerut și să îi fie trecută casa pe nume. Cumnatul meu plătea creditul pe toată suma. A prostit mai multă lume. Mai am niște prieteni care au fost nevoiți să pleca în străinătate după ce s-au încurcat cu el”, afirmă Marin, rudă a unui păgubit de către preot.

Problemele au început să apară pentru omul în sutană în 2011, când un grup de persoane revoltate de afacerile preotului s-au revoltat și au protestat în fața parohiei, cerând să li se facă dreptate în raport cu preotul Ioan Boja. Aceștia au făcut scandal, echipați cu pancarte și mesaje la adresa celui care îi lăsase fără proprietăți. La scurt timp Episcopia Română Unită cu Roma Greco Catolică de Maramureş, care avea în grijă Parohia Culciu Mare a decis să îl suspende din funcție pe preotul Boja.

După suspendare, preotul Boja declarat că tot scandalul a pornit de la vărul său, Dănuţ A., pe care l-ar fi ajutat cu un împrumut şi cu preluarea casei sale în acte.

„El avea probleme de evaziune fiscală, fals în acte. Are 21 de dosare în fază de cercetare şi pe rolul diferitelor instanţe pentru afacerile ilegale de care s-a ocupat, iar acum înscenează şi aduce acuzaţii la adresa mea“, s-a apărat, la acea vreme, preotul.

Se pare că judecătorii nu au fost de acord cu explicația preotului, care va avea de petrecut următorii doi ani și patru luni după gratii.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!