Consilierul județean Adrian Cozma își prezintă ideile și soluțiile pentru reducerea impozitelor și creșterea încasărilor la bugetul local

HomeActualitate

Consilierul județean Adrian Cozma își prezintă ideile și soluțiile pentru reducerea impozitelor și creșterea încasărilor la bugetul local

Subiectul reducerii cotei de impozitare și găsirea de soluții pentru acoperirea pierderilor financiare a trezit interesul politicienilor sătmăreni, ca

Caseriile Direcției de Impozite și Taxe Locale vor fi deschise și sâmbătă
Taximetriștii sătmăreni sunt la 300 de semnături distanță sa mărească tarifele ca urma a creșterii taxelor
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Subiectul reducerii cotei de impozitare și găsirea de soluții pentru acoperirea pierderilor financiare a trezit interesul politicienilor sătmăreni, care au venit fiecare cu diverse soluții. Consilierul județean Adrian Cozma le-a prezentat prin intermediul unui comunicat de presa,pe care il redam integral în continuare:

„Avocatul și consilierul județean PNL Adrian Cozma a venit cu o propunere și o soluție pentru reducerea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale la 0,3%, faţă de 1,5% cât este în prezent pentru persoanele fizice autorizate (PFA).

PREMISĂ. Consider că principiul care ar trebui să guverneze stabilirea taxelor și impozitelor locale este acela de a nu mai exista nicio taxă fără să existe o contrapartidă din punctul de vedere al administrației locale. Evident că nu putem să nu observăm că în municipiile din nord-vestul României aceste cote sunt mult mai mici decât în municipiul Satu Mare. Este clar că sătmărenii așteaptă ca aceste taxe să fie reduse, iar când vine vorba de a mări vreo taxă, Primăria Satu Mare trebuie să ofere ceva în schimb.

PROPUNERE. Propun Primăriei Satu Mare să pornească de la o cotă de impozitare de 0,3%, lucru permis de Codul Fiscal. Iar cu ocazia efectuării unei investiții de către municipalitate, care să faciliteze și mediul de afaceri, această cotă să crească progresiv. Doar dacă oferi condiții poți să ceri mai mulți bani. Acesta ar trebui să fie un principiu sănătos după care ar trebui să ne ghidăm.

EXEMPLE. Dacă se va construi cel de-al treilea pod, cota va putea crește cu 0,1%, să ajungă în total la 0,4%. Dacă se va finaliza centura de ocolire al municipiului Satu Mare, cota se va mai putea majora cu 0,1%. Dacă s-ar asigura și parcări suficiente și moderne în municipiul Satu Mare s-ar mai putea adăuga 0,1%.

CADRU LEGAL. Fac precizarea că legiutorul a permis administrațiilor locale ca în funcție de necesități să aleagă între nivelul acestor cote, să stabilească nivelul majorității impozitelor și taxelor locale.

PERICOL. Dacă nu se reduce această cotă de impozitare există pericolul ca micii întreprinzători să fie sufocați și ar fi o piedică în dezvoltarea economiei locale.

SOLUȚIE. Când vorbim despre diminuarea unor surse care aduc un plus la bugetul local trebuie să găsim și sursele prin care putem acoperi acest deficit. De aceea propun Primăriei și Consiliului Local Satu Mare să identifice terenurile, clădirile sau alte tipuri de bunuri aflate în proprietatea municipalității și să le valorifice, prin închirierea acestor bunuri. Astfel am avea o sursă benefică de venit.

Satu Mare, 10.11.2016”

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!