Fluier final pentru „Tătuca” Prodan. Palmaresul lui nu va mai fi egalat în Satu Mare – GALERIE FOTO

HomeReportaje

Fluier final pentru „Tătuca” Prodan. Palmaresul lui nu va mai fi egalat în Satu Mare – GALERIE FOTO

Daniel Prodan a fost un idol al multor generații de juniori și tineri care au călcat pe gazonul stadionului Olimpia cu dorința de a deveni fotbaliști.

Fostul internațional sătmărean, Daniel Prodan s-a stins din viață la doar 44 de ani
UDMR aduce la Satu Mare expoziția comemorativă dedicată fotbalistului Puskás Ferencs
Jandarmii sătmăreni, între cei mai buni fotbaliști din Jandarmeria Română
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Daniel Prodan a fost un idol al multor generații de juniori și tineri care au călcat pe gazonul stadionului Olimpia cu dorința de a deveni fotbaliști. A ținut mii de sătmăreni cu sufletul la gură în 1994, până târziu în noapte, doar pentru a-i putea scanda mai apoi numele pe străzi, după fiecare victorie. Daniel Prodan a fost și va rămâne în continuare un punct de reper pentru fotbalul românesc și cel mai demn reprezentant sătmărean în acest domeniu.

Daniel Prodan s-a npscut în 1972 și de mic a iubit fotbalul, astfel încât nu i-a luat mult timp să ajungă la prima echipă a Olimpiei, unde a debutat înainte de 20 de ani. Cariera sa la clubul sătmărean nu a fost foarte lungă, pentru că performanța l-a recomandat, astfel că din Liga a II-a, Daniel Prodan a ajuns după doar două sezoane direct la Steaua București.

Daniel Prodan în lotul Steaua Bucuresti

Daniel Prodan în lotul Steaua Bucuresti

Aici a stat între anii 1993 și 1996, timp în care a jucat 121 de meciuri și a înscris 10 goluri, deși postul său era cel de fundaș central. Cu Steaua a câștigat cinci titluri de campion, un record care va fi greu de egalat pentru orice alt fotbalist de acum înainte și cu atât mai greu pentru un sătmărean. Tot aici a mai câștigat două Cupe ale României și două Supercupe ale României.

Mutarea la Steaua i-a adus și prima convocare la echipa națională, pe 2 iunie 1993, împotriva Cehoslovaciei, un meci pierdut cu 5-2 de români, dar care nu a oprit naționala din drumul spre Mondialul din SUA din 1994. Daniel Prodan a jucat fiecare minut pe care naționala l-a disputat la Campionatul Mondial, împotriva naționalelor Columbiei, Elveției, Statelor Unite, Argentinei și Suediei.

15086355_1273328009404953_1698235101_n

Primul gol și singurul al lui Didi Prodan la națională a venit după mondiale, în preliminariile pentru Campionatele Europene din 1996, când a înscris golul decisiv în partida cu Slovacia, de pe Ghencea, gol înscris în minutul 81, imediat după ce Slovacia înscrisese golul egalizator de 2-2. Acesta a evoluat și la Europeanul din 1996, unde nu a mai prins toate meciurile.

În 1997 Prodan s-a transferat de la Steaua la Atletico Madrid, acolo unde a jucat două sezoane, câte 17 meciuri în fiecare dintre ele. În primul sezon a reușit si să înscrie patru goluri. A urmat un moment mai negru în cariera sa de fotbalist, o accidentare gravă la genunchi, venită imediat după transferul la Glasgow Rangers, unde nu a prins nici un meci din 1998 până în 2001. Totuși acesta a câștigat împreună cu echipa în această perioadă două titluri de campion, două Cupe ale Scoției și o Cupă a Ligii.  În 2000 a ajuns din nou la Steaua, unde a jucat doar un meci, ca următorul an să îl petreacă la Rocar București, pentru care a jucat 15 meciuri și a înscris 3 goluri.

Prodan într-un meci Atletico Madrid - Real Madrid

Prodan într-un meci Atletico Madrid – Real Madrid

prodan-98-99-atletico-este-baja-1-crop

Perioada petrecută la Atletico Madrid a fost apogeul carierei lui Didi Prodan

Perioada 2000-2002 a însemnat și ultimele meciuri pentru echipa națională, a cărei căpitan a fost. Meciul de retragere a fost cel cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, câștigat de România cu 2-0.

Didi Prodan - Rangers

Una dintre puținele poze în echipamentul celor de la Rangers pentru care nu a jucat nici un meci

Ultima perioadă din carieră a reprezentat-o un transfer la Messina Paloro, o divizionară B din  Italia, care l-a lăsat să joace pentru Național București, aceasta fiind ultima echipă pentru care Didi Prodan a evoluat. Pentru italieni a jucat 5 meciuri și a înscris un gol în timp ce pentru cei de la Național a jucat 7 meciuri, fără să înscrie.

52933741

Prodan s-a retras din Naționala României în 2002

S-a dedicat fotbalului românesc și după retragere, implicându-se activ în structurile de conducere ale Federației Române de Fotbal până în 2016, când a fost demis după un conflict cu actuala conducere.

În martie 2008 a fost premiat cu Ordinul „Meritul sportiv” clasa a III-a pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000.

Didi Prodan a avut o carieră pe care mulți jucători din ziua de astăzi și-o doresc și a fost un exemplu pentru tinerii care i-au urmat, atât prin evoluția de pe teren cât și din afara lui. Daniel Prodan a fost căsătorit și a avut doi copii, pe Răzvan și Ștefania.

prodan-daniel-2-1024x768 romania-daniel-prodan-136-merlin-uefa-euro-96-england-football-stickers-46944-p

s-l300

prodan-733206 n_atletico_de_madrid_los_jugadores-78567 atletico-325x200

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!