Sătmăreanul care a gătit pentru Maradona și Platini, gătește pentru sătmăreni la STOP3 Bistro. Preparate de excepție!!!

HomeReportaje

Sătmăreanul care a gătit pentru Maradona și Platini, gătește pentru sătmăreni la STOP3 Bistro. Preparate de excepție!!!

Bucătăria este pentru multă lume o pasiune, dar necesită ani de pregătire, zeci de ore săptămânal de stat la cratiță și la tigaie, mult curaj de a înc

De la bistro la sală de evenimente .Afacerea care a evoluat de la 50 la 250 de locuri
Ieftin și rapid, sau gustos și pretențios? Unde și ce poți mânca la prânz în Satu Mare
Secretul costiţelor delicioase pregătite la cuptor la STOP3 Bistro. Cum trebuie să se „relaxeze” carnea în miere
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Bucătăria este pentru multă lume o pasiune, dar necesită ani de pregătire, zeci de ore săptămânal de stat la cratiță și la tigaie, mult curaj de a încerca combinații de gusturi noi și multe cunoștințe despre toate culturile lumii, pentru a putea face din masa celui care mănâncă un produs gătit de tine o experiență culinară. Doar cei care se dedică total acestui domeniu ajung să exceleze și să își facă simțită prezența și nota personală în farfuriile pe care le produce.

Chef Marcel Șoproni iubește gătitul mai mult decât iubește orice altceva, motiv pentru care a și ales să facă din gătit un stil de viață și un mod de trai, fiind atât pasiune cât și o metodă de a-și câștiga existența. Chef Marcel conduce acum o firmă de catering în Irlanda, gătind doar pentru petreceri exclusiviste, de mici dimensiuni, doar pentru clienți pretențioși și cu gusturi rafinate în ale artei culinare. Dar până să ajungă la acest nivel, chef Marcel Șoproni a luat-o de jos.

Pasiunea pentru gătit a descoperit-o de mic, dar a durat câțiva ani până să găsească determinarea și curajul de a face din această activitate principala formă de venit și de activitate.

„Acum am 30 de ani. De prin 2005, de la 19 ani, am început la nivel profesionist și în 2007 deja eram bucătar șef într-un bistro în Irlanda. Am absolvit o școală de bucătărie la Cluj și am mai făcut pe urmă mai multe seminarii în Irlanda pe diferite bucătării. În 2009 am plecat în Cipru pentru a munci”, afirmă Chef Marcel Șoproni.

Perioada de patru ani petrecută în Cipru i-au adus pe lângă o sursă de venit și ocazia de întâlni bucătari mult mai experimentați, oameni cu vechime în domeniu de la care a învățat multe secrete ale bucătărie. De această perioadă îl leagă pastele de casă, pe care a învățat să le facă de la nivel de aluat până la produs finit, în farfurie. Tot aici a avut parte de una dintre cele mai importante experiențe din viața lui, de care este mândru.

10675603_750934318315104_375445635553667003_n

„Lucram ca bucătar chef într-un bistro. Patronul meu, întâmplător, organiza niște evenimente de fashion, era Fashion Week pe plaja lui privată în Limason și s-au intersectat niște evenimente. Maradona și Platini erau cu altă treabă prin Cipru și au venit la masă la noi. Nu știam că sunt la noi în restaurant, ospătarul nu mi-a zis că e vorba o masă VIP.S-a comandat, și acum îmi aduc aminte, a fost o vită rib eye și o vită argentiniană. După ce au mâncat, am fost chemat la masă. Nu știam cum să reacționez, nici nu știam cine mă caută, despre cine e vorba. Am crezut inițial că nu a fost ceva în regulă. Am avut surpriza să îi întâlnesc pe Maradona și pe Platini, foarte politicoși. S-au ridicat de la masă, au dat mâna cu mine, mi-au mulțumit pentru ce le-am gătit, ciubucul a fost pe măsură”, își amintește Chef Marcel Șoproni despre întâmplarea petrecută în 2012.

Experiența în Cipru s-a terminat în 2012, când a început criza economică și în Cipru nu se mai câștiga suficient încât să îi confere o siguranță, așa că a decis să se întoarcă în Irlanda. A muncit în două restaurante din ghidul Michelin, dar a dorit ceva mai mult așa că a luat-o pe cont propriu. Chef Marcel Șoproni conduce acum o firmă de catering, dar o nu același tip de firmă de catering cum sunt văzute cele din România ci una care activează doar pentru petreceri exclusiviste.

„M-am decis să merg singur, să fac ceva singur. Nu am avut resurse de un restaurant că sunt perfecționist și nu îl deschid doar să fie deschis. Am o firmă de catering, gătesc doar privat, evenimente până în 30 de persoane. Eu le furnizez tot, de la farfurii la mâncare, procurându-mi material prima din Spania, Franța, de unde e cazul. Am doi angajați în prezent la firmă. Ultimul eveniment pentru care am gătit a fost petrecerea celei mai mari firme de lactate din Irlanda, care produc 80% pentru SUA și au cel mai bun unt de pe piața europeană. ”, povestește chef Marcel Șoproni.

Pentru o săptămână, bucătarul se află la Satu Mare unde a decis să intre în bucătăria de la STOP3 Bistro, acolo unde îmbogățește meniul, după ce acest local i-a atras atenția cu calitatea preparatelor.

„Povestea mea legată de STOP3 se leagă de un mușchi de vită pe care l-am servit la terasă și nu îmi venea să cred că se gătește ceva atât de bun în Satu Mare. Am adus în meniu carpacio de vită, burgeri, cotlet de porc cu os, am schimbat puțin rețeta de la mușchiul de vită, am adus un pui cu condimente indiane chicken tika la grill, pizza, care e lucru nou pentru STOP3 și mai pregătim un altfel de tiramisu care se face a la minut, chiar când vine comanda, nu rămâne crema de pe o zi pe alta.

Cel mai important lucru pentru mine în bucătărie, care este implementat și la STOP3 este felul în care marinezi carnea. Nici o bucată de carne nu iese afară în mai puțin de 16 ore de când a fost pusă la marinat. Carnea trebuie să stea neapărat peste noapte. Acesta e un lucru nou, pentru că în secolul vitezei fugim după bani, nu după a da calitate clientului”, afirmă chef Marcel Șoproni.

După ce revine în Irlanda, bucătarul are în plan să își facă o mică seră pentru plante aromatice, de unde să poată să își culeagă în fiecare zi cele necesare, având garanția prospețimii lor.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!