Un tânăr de 31 de ani a murit la urgență. Acuze grave la adresa medicilor  – cât sunt de vinovați?

HomeActualitate

Un tânăr de 31 de ani a murit la urgență. Acuze grave la adresa medicilor – cât sunt de vinovați?

Un nou caz tulbură apele în Satu Mare și aduce în prim plan modul de lucru și capacitatea unor medici din sistemul sanitar sătmărean. Un bărbat de 31

Pe surse|Medicii de la spital amenință cu demisii în bloc
Pe sătmăreni îi doar sănătatea. Peste 200 de persoane au protestat la UPU – FOTO&VIDEO
De la 1 septembrie medicii de pe ambulanță renunță la pix și foaie și fac fișa pacientului pe tabletă
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Un nou caz tulbură apele în Satu Mare și aduce în prim plan modul de lucru și capacitatea unor medici din sistemul sanitar sătmărean. Un bărbat de 31 de ani a murit noaptea trecută la Unitatea de Primiri Urgențe, după ce în urmă cu o zi acesta a mai fost pacientul unității, dar a fost trimis acasă fără să i se aplice un tratament corespunzător. Abia a doua zi medicii au observat gravitatea stării lui și i-au indus coma, dar se pare că a fost prea târziu, acesta decedând.

Medicul stomatolog Călin Culcean, un apropiat al familiei decedatului a tras un nou semnal de alarmă cu privire la modul de lucru de la Unitatea de Primiri urgențe, mesaj pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook și pe care îl redăm în continuare.

„Duminică dimineața, ora 3.20. Patrula poliției descoperă pe strada Careiului în stația de autobus de lângă Mobipan un tânăr de 31 de ani întins pe trotuar. Avea o bicicleta sub el. Ce l-a lovit nu l-a mai lăsat să descalece, a fost fulgerător. Agenții de poliție constată imediat că tânărul este inconștient și anunță imediat serviciul de ambulanță. Agentul comunică starea de inconștiență anunțând că poate fi vorba despre etilism sau lovitură. Tănărul căzut începe să vomite și polițiștii îl întorc să nu se înece în propria-i voma. Mai apoi aceștia îi găsesc telefonul și având acces la agendă îi contactează familia.
După un interval nu prea scurt, ajunge și ambulanța. Relaxați și deranjați de încă un alcoolic anonim aflat în comă de beat. Într-un final, pacientul este urcat în ambulanță și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare.
De aici începe misterul…

După aproximativ 3 ore petrecute pe patul spitalului, pacientul este trimis acasă. Mama tânărului află de la o asistentă medicală că fiul ei a fost în comă alcoolică și este îndemnată să îl ducă acasă. Nu s-a eliberat nicio foaie de externare, nicio indicație medicală. Sărmana victimă era încă într-o stare deplorabilă, era confuz și amețit, avea pierderi de echilibru și senzații de vomă. Tipic consumului de alcool, nu?

DAR, pacientul a consumat toată noaptea doar 2 beri. Una de 500ml în intervalul 11-12 pm și alta pe la 2-3am de 330ml (confirmat de mai mulți martori). Așadar, varianta beției nu prea stă în picioare…

A 2-a zi, pacientul traiește un coșmar, apar dureri violente de cap, amețeli, vomă, stari de confuzie, lipsa capacitații motorii și într-un final cade leșinat de pe un scaun și se lovește încă o dată violent cu capul de perete. Soția speriată, cheamă ambulanța care de urgență îl transporta din nou la UPU. De această dată i se face un CT care relevă fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene. Pentru că era agitat, medicul de gardă decide sedarea pentru a putea efectua examinarea CT. Doar că sedarea se pare că a fost supra dozată și pacientului îi scade concentrația de oxigen din sânge și este chemat medicul de la ATI. Acesta, justificat, evită riscul unei insuficiențe respiratorii care ar putea agrava starea pacientului și decide intubarea acestuia precum și inducerea unei come medicamentoase. Un coșmar, totul părea doar o mică problema și acum tânărul avea o situație incertă și semne agravante neurologice. În 48 de ore, creierul tânărului se inflamează atât de puternic încât apasă vasele de sânge și survine ireversibila moarte cerebrală. Acum, inima lui este singura care ne poate face să-l considerăm încă în viață. Soția acestuia, copilul lor de 3 luni, fratele lui geamăn și alți oameni care l-au iubit se roagă pentru o minune.”, se arată în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Acesta este cel de-al doilea caz în mai puțin de șase luni care aduce UPU Satu Mare în atenția publică, după cel al unei persoane care a făcut infarct în baia spitalului, fiind lăsat să aștepte timp îndelungat pe holuri. Și în acest caz bărbatul a murit, la câteva zile distanță, într-un spital din Cluj.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!