Pe sătmăreni îi doar sănătatea. Peste 200 de persoane au protestat la UPU  – FOTO&VIDEO

HomeReportaje

Pe sătmăreni îi doar sănătatea. Peste 200 de persoane au protestat la UPU – FOTO&VIDEO

  Peste 200 de sătmăreni au protestat duminică seara în fața Unității de Primiri Urgențe. Aceștia s-au revoltat față de indolența medicilor și

Cum demonstrează un sătmărean lumii întregi că românii au cultură generală
Raportul de activitate al europarlamentarului Daniel Buda, la doi ani de mandat
Interviu EXCLUSIV cu mama acuzată de The Sun pentru exploatarea copiilor: „S-au prezentat că sunt de la Kinder”
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

 

Peste 200 de sătmăreni au protestat duminică seara în fața Unității de Primiri Urgențe. Aceștia s-au revoltat față de indolența medicilor și de modul în care un tânăr de 31 de ani a fost tratat în cursul săptămânii, acesta murind pe secția de Terapie Intesivă.

Oamenii au fost prezenți în număr mare la locul ales pentru protest încă dinaintea orei stabilite, ca mai apoi numărul lor să crească constant. Aceștia au adus candele, în semn de comemorare a bărbatului care a decedat.

img_4979

„O parte a prezenței noastre aici este un proces comemorativ pentru cei care și-au pierdut pe cineva drag aici, și vă garantez că toți au un astfel de caz, s-au lovit de un caz de malpraxis sau de indolență a unor medici. Nu băgăm în aceeași oală pe nimeni, nu spunem că toți medicii sunt de vină. Avem un caz recent al unui tânăr, care din punctul nostru de vedere, și e împărtășit și de unele cadre medicale, s-a făcut un malpraxis. Urmează să se decidă de comisiile de disciplină dacă am avut dreptate sau nu. Dorim să aflăm adevărul despre moartea acestui tânăr a cărui nume nu pot să vi-l dau din cauza familiei care dorește să păstreze anonimatul. Acel tânăr este încă legat de aparate, dar este declarat decedat din data de 25, ora 23:30.”, afirmă unul dintre cei care a inițiat protestul.

img_4974

„Am venit să tragem un semnal de alarmă împotriva nepăsării, împotriva tăcerii, împotriva indolenței. Rezultatul imediat și rezultatul concret este să aflăm adevărul despre situația cazului concret pentru care ne-am mobilizat. Pe termen mediu și lung sperăm să îmbunătățim spiritul civic al sătmărenilor”, a declarat un alt protestatar.

Protestatarii au fost tăcuți în prima fază și au purtat măști cu mesaje precum „UPU ucide”, „Alo, 112?” și alte astfel de mesaje. Ei au început să își dea jos măștile și să vorbească în momentul în care managerul spitalului, Marcela Papici a dat declarații. Aceștia i-au adresat întrebări și au considerat că aceasta se contrazice singură.

img_4977

„În momentul în care apare o problemă față de un sistem, poate să fie sistemul general valabil sau pot să fie părți ale sistemului o problemă. I-am spus organizatorului că voi fi aici și voi răspunde la întrebări. Nu am cum să mă transform în instanță de judecată pentru că doar o instanță poate să decidă cine e vinovat, nu o să mă transform în nici un for de cine are dreptate. Cazul este în atenția poliției, a comisiei de etică și a celei de disciplină. Eu sunt prima care își dorește ca cei vinovați să plătească. Și pentru acest caz și pentru toate celelalte cazuri.”, a afirmat managerul Marcela Papici

După schimburile de replici avute cu cetățenii prezenți, care fie îi reproșau alte cazuri, fie încercau să o pună în situații jenante cu privire la protocol și alte chestiuni medicale, și după ce managerul a explicat că Unitatea de Primiri Urgențe nu i se subordonează direct, Marcela Papici a acceptat să treacă de partea protestatarilor. Aceasta și-a luat o mască și a scris și un mesaj pe ea.

img_4996

„Un sistem care pune în centru sistemul”, a fost mesajul de pe masca medicală a managerului.

Nu au lipsit nici acuzele politice, dat fiind faptul că Marcela Papici candideaza la alegerile parlamentare, dar un protestatar a insistat pe un ton grav ca cei prezenți să protesteze tăcut și să nu cadă pradă provocărilor și nici să nu deschidă dispute cu managerul.

img_4991

Vă reamintim că un tânăr de 31 de ani a murit pe secția de Terapie Intensivă după ce acesta a fost prezentat în primă fază la UPU fără să i se facă o investigație cu computerul tomograf, medicii invocând că emană halenă alcoolică. Cu toate că s-a declarat că acesta era în comă alcoolică când a ajuns la spital, lui nu i s-a făcut o spălătură, conform protocolului. Bărbatul a fost lăsat să plece acasă dar a revenit a doua zi, când s-a descoperit că are o fractură craniană. Numele tânărului este încă secret, la cererea familiei. Acesta avea 31 de ani, era tehnician dentar și era recent întors acasă de la Cluj, având și un copil nou născut.

Surse afirmă că după acest incident și după presiunea care s-a pus pe UPU prin protestele de pe Facebook și din fața UPU, peste 200 de cadre medicale se gândesc să își dea demisia.

img_5003

img_4982

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!