Are peste 300 de procese și nu se oprește – moștenitorul a 21 de hectare de sub râul Someș a mostenit o treime dintr-o comuna

HomeReportaje

Are peste 300 de procese și nu se oprește – moștenitorul a 21 de hectare de sub râul Someș a mostenit o treime dintr-o comuna

Demian Marius reprezintă unul dintre cazurile rare din România, a oamenilor care revendică suprafețe mari de teren și alte proprietăți și care își câș

Nici nu s-au apucat de treabă, că deja constructorii de la centura Sătmarului au primele probleme
Nici în 2017 oșenii nu încetează să își dea în cap pentru pământ
Clipe de chin și panică. Un bărbat a fost surprins de mal în timp ce săpa un șanț
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Demian Marius reprezintă unul dintre cazurile rare din România, a oamenilor care revendică suprafețe mari de teren și alte proprietăți și care își câștigă drepturile de proprietate asupra acestora în instanță. Conform actelor de proprietate pe care le are de la înaintașii lui,peste 165 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de pădure, 21 de hectare din suprafața râului Someș și alte parcele de teren intravilan au aparținut începând cu anul 1920 familiei lui, pe raza actualelor localități Păulești și Mărtinești din județul Satu Mare.

Urmaș din viță nobilă

Istoria împroprietăririi antecesorilor lui Demian Marius începe de pe vremea lui Carol Robert de Anjou, care i-ar fii înnobilat înaintații după ce unul dintre aceștia l-a salvat în luptă pe prinț. Mai apoi atât pe linie paternă cât și pe linie maternă, antecesorii celui de astăziau avut gene bune și au fost oameni importanți în societate.

Bunicul lui Demian Marius, Barbul Ilie Carol a fost doctorand în științe politice la Budapesta, fiind coleg de cameră în această perioadă cu Petru Groza. În casa lui Barbul Ilie Carol s-ar fi întâlnit și arfi pus la cale unirea chiar Vasile Lucaciu, Octavian Goga și Corneliu Coposu. Totodată acesta a fost primul prefect român din această parte de țară.

Celălalt bunic, Demian Atanasie a fost printre cei 152 de memorandiști care au stat drepți în fața împăratului Franz Iosif pentru a cere să fie respectate drepturile românilor.

Din vremea acestora, familia a adunat bunuri, prin cumpărare, respectiv terenuri, inclusiv 21 de hectare de teren de sub râul Someș.

„Antecesorii mei au deținut și 21 de hectare sub Râul Someș, teren pe care eu nu l-am mai cerut pentru că am căzut în plasa statului. Nu aveau cum să îmi dea apa. La acel teren nu am făcut demersuri să îmi fieretrocedat. A fostcumpărat de bunicul meu, cu act de vânzare cumpărare în 1937 de la un anume Steinfeld Aldarbert, care l-a rândul său l-a cumpărat de la un lord care era în aceste zone”, afirmă Demian Marius.

Peste 320 de cauze în instanță și peste 2000 de citații

Conform legilor în vigoare, deși are acte că familia sa a deținut mai mult de 165 de hectare de teren agricol, Demian Marius a putut să solicite restituirea doar a puțin peste 118 hectare. Pentru ca acest demers să aibă loc, el a apelat la instanțe.

A avut parte de peste 320 de procese, pe care le-a câștigat în proporție de 99%, instanțele dându-i dreptate să primească terenurile care i-au aparținut familiei. Prezența în fața instanței a fost una care i-a consumat o bună parte din viață, mai ales că Demian Marius este stabilit în prezent la Arad, de unde a făcut naveta de câte ori i s-a cerut să se prezinte în fața instanțelor de judecată.

„Am fost citat de peste 2000 de ori. Am stat și am calculat, din 1991 de când am pornit primul demers, au trecut 25 de ani și 9 luni, ceea ce înseamnă 37,14% din existența mea, timp pe care –am petrecut pe drum între Arad și Satu Mare și în instanțe, cerșind de la statul român ceea ce mi se cuvine. În tot acest timp, toate demersurile m-au costat peste 7 miliarde de lei vechi. Am 136 de sentințe definitive și irevocabile care reprezintă titlu executoriu și care nu îmi sunt puse în aplicare”, afirmă moștenitorul.

Punerea în aplicare și inclusiv punerea în proprietate este blocată la comisia locală de fond funciar, după ce de la nivel de comisie județeană s-a dat aviz favorabil. Singurele sentințe care au fost puse în aplicare deîndată au fost cele cu privire la restituirea de pădure, pentru care nu a existat limită de restituire, conform actelor deținute lui Demian Marius revenindu-i puțin peste 20 de hectare.

„În exercitarea atribuțiilor sale conferite prin lege, prin Hotărârea nr. 5/2016,  comisia județeană a stabilit suprafața de 104,3464 ha  terenuri agricole și forestiere ca fiind suprafața maximă reconstituibilă la care este îndreptățită familia Demian în calitate de  moștenitori ai antecesorilor săi Dr. Barbul Ilie și Lazin Valeria, Demian Maria și Barbul Alexandru, pe raza administrativ-teritorială a județului Satu Mare. Această hotărâre este contestată în instanță de către familia Demian, procesul este în derulare.” este punctul de vedere al Instituției Prefectului Județului Satu Mare cu privire la subiect.

Nu doar faptul că o comisie locală de fond funciar este mai presus de lege îl supără în acest moment, ci și legea în sine. Conform legii din 2013, atunci când a câștigat drepturile de despăgubire în bani pentru terenurile de sub casele oamenilor, Demian Marius ar fi trebui să încaseze suma de 6,1 milioane de euro, conform unei expertize realizate de un expert ANEVAR, dar schimbarea legii produsă un an mai târziu impune despăgubirea la nivelul grilei notariale cu care operează notarii pe raza comunei respective,ceea ce reprezintă diminuarea despăgubirii de mai mult de patru ori.

Nu renunță până la sfârșit

Demian Marius a petrecut o viață la catedră, fiind lector universitar la catedra de sport a Universității „Vasile Goldiș”,dar și profesor de fotbal la catedra de fotbal de la Gloria Arad, făcând parte și din echipa de referenți de la Școala Națională de Antrenori. Acesta afirmă că a obosit să se tot judece și spera să încheie cu toate aceste procese, dar când nu se aștepta, procesele s-au întors împotriva lui.

„Mai am pe rol procese, a vrut să închei totul, dar a început etapa contestațiilor vehemente, inclusiv a faptului că nu sunt frate cu sora și fratele meu, inclusiv că notarul din Arad e un oarecare, inclusiv că am un singur antecesor, de parcă aș fi putut fi făcut atunci în aprubetă. Așa se desfășoară situatia. Eu mă judec cu ei până la ultimul metru pătrat, ca eu nu am pierdut procese până acum”, afirmă Marius Demian.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!