Doar jumătate din primarii din județ acționează pentru a reduce numărul de ajutoare sociale și de asistați

HomeActualitate

Doar jumătate din primarii din județ acționează pentru a reduce numărul de ajutoare sociale și de asistați

Domeniul asistenței sociale este unul sensibil dar în aceeași măsură costisitor pentru bugetul de stat. S-a afirmat în multe rânduri că ajutoate socia

Tășnădenii o țin din deplasare în deplasare. O altă delegație a plecat în Polonia
De ce nu sunt toți funcționarii ca ei? Angajații de la buletine au stat și pana la 3 dimineața la muncă
Două sătmărence au fost acceptate la Programul de Internship al Guvernului României
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Domeniul asistenței sociale este unul sensibil dar în aceeași măsură costisitor pentru bugetul de stat. S-a afirmat în multe rânduri că ajutoate sociale trebuie să dispară pentru că sunt mari consumatoare a banului public, dar nimeni nu riscă să lase sute de mii de oameni fără nici o formă de venit peste noapte.

Una dintre soluțiile reducerii numărului de asistați social, pe termen lung, este implementarea de proiecte de asistență socială, programe speciale de reeducare, reintroducere pe piața muncii și altele de acest gen ăn care să fie cuprinși actualii asistați sociali. Din păcate cei care au primul pas de făcut în acest domeniu, primarii de comună, nu fac acest lucru.

În județul Satu Mare doar puțin peste 50% din primării au servicii de asistență socială, serviu fără de care nu se pot implementa proiectele sociale.

„În prezent in cadrul Colegiului Asistenților Sociali Satu Mare sunt înscrise 156 de persoane, dar la nivelul comunelor, în prezent  cam 55% au asistenți sociali, restul nu au. Din această cauză nu pot să își dezvolte nici servicii de asistență socială, precum un centru de bătrâni, un centru de copii, în funcție de nevoi. Ei dacă nu au asistent social nu se pot acredita nici la Ministerul Muncii să dezvolte servicii, pentru toate problemele merg la DGASPC. ”, afirmă Mihaela Motoc, preledintele Colegiului Asistenților Sociali.

„Dorim ca primarii să înțeleagă importanța înființări serviciilor de asistență socială și mai apoi a acreditării lor, căci altfel nu vor putea funcționa ca și furnizori sociali autorizați, fără de care nu vor putea să înființeze servicii sociale. Cadre specializate sunt, de cele mai multe ori, dar nu sunt angajate în cadrul primăriilor. Primăriile scot la concurs posturile drept funcționari publici în cadrul primăriei, nu de asistenți sociali la un serviciu de asistență socială”, afirmă Daniela Lup, asistent social specialist.

img_5010

Colegiul Asistenților Sociali realizează informă cu privire la această lipsă a unităților administrativ teritoriale în toată țara, încercând să conștientizeze aleșii locali cu privire la necesitatea înființării serviciilor de asistență socială. De asemenea se marlează puternic și de angajarea de persoane avizate și cu studii de specialitate în departamentele de asistență socială, pentru a face față cerințelor impuse de acest post. În caz contrar există riscuri chiar de dosar penal pentru persoane care semnează drept asistent social, fără specializarea necesară.

 

„Am avut de exemplu și anchete întocmite pentru instanță de persoane neabilitate, pe care avocatul le-a refuzat, și instanța la fel. De aici poate să pornească și o cercetare penală pentru o persoană care săvârșește o faptă penală. Ca și cum eu m-aș da psiholog și nu sunt psiholog”a mai afirmat Daniela Lupu.

„ Nu se poate să mai tolerăm ca alte persoane să își atribuie profesia pentru care nu are pregătirea necesară. Să vedeți și anchetă în care apare scris și „asistent social” și se semnează. Iar nu este normal să trimiți ca și asistent social o anchetă de o pagină la judecător, care mai apoi trebuie să încredințeze spre tutelă sau curatelă un minor. Cum facem protecția copilului și la ce nivel? ”, continuă Mihaela Motoc.

În care asistenții sociali fac prevenire în cadrul primăriilor, aceștia, după ce primesc avizele profesionale necesare, pot realiza diverse activități sociale, ca îndrumarea persoanelor care se află în căutare aunui loc de muncă, recalificarea lor, ceea ce duce la scăderea ratei șomajului. De asemenea programele de asistență socială dedicate tinerilor au ca scop reducerea abandonului școlar, ambele exemple având pe termen lung ca rezultat reducerea ajutoarelor sociale.

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!