Normalitatea pusă la saltea, pe secția de ATI. Importanța proiectului pentru care îndură frig tinerii de la Rotaract

HomeActualitate

Normalitatea pusă la saltea, pe secția de ATI. Importanța proiectului pentru care îndură frig tinerii de la Rotaract

Lumea a fost obișnuită de-a lungul timpului să accepte atât de mult situația din jurul ei, încât de multe ori a uitat să își mai pună dorințele în aco

MUTILARE ÎN DIRECT!!! Un tânăr și-a tăiat venele, live pe Facebook, din dragoste pentru o copilă de 12 ani
Și-a băgat singur cuțitul în piept. Tentativă de sinucidere plină de sânge
Centrul de transfuzii de la Spitalul Județean nu este autorizat. Se caută un nou spațiu pentru el
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lumea a fost obișnuită de-a lungul timpului să accepte atât de mult situația din jurul ei, încât de multe ori a uitat să își mai pună dorințele în acord cu nivelul normal al societății. Astfel, ceva ce pentru marea majoritate este o normalitate, pentru unii este doar un vis și este privit ca un target de multe ori greu de atins, o dorință pentru care există mici speranțe îndeplinire.

Un bun exemplu în acest caz este cel al secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Cu toată dăruirea lor și efortul pe care îl depun, medicii nu reușesc să ofere pacienților condițiile din alte spitale, și asta din cauza dotărilor. În timp ce spitalele moderne sunt dotate cu paturi temporizate care mișcă pacientul, pentru a-i fluidiza circulația sângelui și pentru a evita escarele ( acumulările de sânge în diferite zone, care produc răni), în Satu Mare acest lucru se face manual.

„Pacienții de la terapie intensivă sunt imobilizați la pat și atunci această imobilizare îi face circulația să stagneze. Sunt care sunt ventilați mecanic și nu pot să fie mobilizați, ridicați. Există paturi de terapie intensivă care se mișcă, dreapta-stânga, sus –jos, paturi ultramoderne, și atunci sângele se mișcă, nu se produc aceste escare, care sunt de fapt niște răni„, explică șeful secției de ATI, doctorul Lupșa.

Din păcate la Satu Mare nu există astfel de paturi, ci doar patru saltele antiescară, o variantă mai accesibilă pentru spitalele românești, extrem de eficientă și aceasta. Cele patru sunt însă insuficiente pentru a face față nevoilor secției, care are  23 de paturi.

„Avem 23 de paturi și avem doar 4 saltele. Nu toți au nevoie să aibă astfel de saltea. Noi mobilizăm pacienții, adică îi mișcăm, dreapta-stânga. Acum am angajat doi kinetoterapeuți care se ocupă de asta”, afirmă doctorul Lupșa.

Asociația Rotaract, prin proiectul „ O Cană de Fericire” dorește să strânge fondurile necesare pentru achiziționarea acestor saltele antiescară și a unor perne antiescară, astfel încât toți pacienții să beneficieze de același confort pe această secție și să aibă un tratament la fel de profesionist, fără a mai fi nevoie de mobilizarea lor fizică. Cei care doresc să își aducă contribuția la acest proiect pot lua parte la evenimentul „O Cană de Fericire”, care se desfășoară zilnic până în 21 Decembrie, în fața Hotelului Dana 2, unde se poate găsi vin fiert, ciocolată caldă și ceai, pe care le primiți în schimbul unei donații minime recomandate.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0