REPORTAJ!!! Oșenii din Certeze speră ca aceste alegeri să le aducă acasă copiii din străinătate

HomeReportaje

REPORTAJ!!! Oșenii din Certeze speră ca aceste alegeri să le aducă acasă copiii din străinătate

Comuna Certeze din județul Satu Mare este un dintre cele mai bogate din țară. Casele cu etaj, placate cu marmură, garduri de mii de euro sunt mândria

Alegerile de sâmbătă din Satu Mare – când oamenii au mai multe în comun, sunt mai conștiincioși și merg la urne
Alegeri locale 2020 – Județul Satu Mare a ajuns la peste 12% prezență la vot. Se stă la rând la urne
PSD și-a depus listele de candidați la parlamentare. Singurul partid care are o femeie pe loc eligibil.
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comuna Certeze din județul Satu Mare este un dintre cele mai bogate din țară. Casele cu etaj, placate cu marmură, garduri de mii de euro sunt mândria oșenilor din această zonă. Problema pe care însă o invocă e faptul că acestea sunt goale, pentru că toți tinerii sunt plecați la muncă în străinătate, iar acasă au rămas doar bătrânii.

Oșenii din Certeze, cei puțini care mai sunt pe acasă sunt cetățeni model, care își fac datoria morală de a ieși la vot. Perioadele cele mai aglomerate la urne sunt înainte și după slujba de la Biserică. Oamenii se pregătesc temeinic înainte de vot, mai exact cu un pahar de pălincă și cu costumul popular pe ei.

„Bem un pahar de pălincă, să fie cu noroc votul, să prindem curaj când mereu la vot. Întâi merem la biserică și apoi la vot. ”,afirmă Vasile Ciocan, locuitor din Certeze.

img_5492

Oamenii beau o pălincă ca să aibă putere să se ducă la vot

Acesta și soția lui Maria au doi copii, un băiat și o fată, care sunt plecați de 20, respectiv 11 ani, la muncă, în Franța. Aceștia vin rar acasă, doar o dată pe an, peste vară, atunci când bunicii au ocazia să își vadă nepoții. Cu gândul la ei merg și bătrânii la vot.

„Ne dorim să se schimbe ceva. Aici, celor din Certeze nu le lipsesc multe, dar ne dorim să nu mai aibă unii milioane de euro și alții să fie săraci. În Certeze ne dorim locuri de muncă, să aibă pentru ce să se întoarcă tinerii în sat.”,afirmă Maria Ciocan.

La Biserică în Certeze prezența este mare, la fel cum se așteaptă și la urne,după slujbă. Cu toate acestea, procentul, în zona Oaș este scăzută. Toți cei care se prezintă la vot o fac de când au câștigat acest drept, fără să lipsească de la urne, cu speranța de a face un bine altora prin votul lor.

img_5518

Locuitorii din Oaș speră ca în România să fie suficient de bine încât să li se întoarcă copiii de la muncă din străinătate

„Am votat cu care îs mai buni. I-am ales din cei răi pe cei mai buni. Să ajute oamenii mai săraci, pe ăia care au 100 de euro pensie sau mai puțin de atât, și ei bagă milioane de euro în buzunare. În Certeze ce să lipsească, că stau pruncii în străinătate până uită lumea de ei. ”,afirmă o cetățeancă din Certeze.

„Am votat să fie din rău, un pic mai bine.Cel mai mult e nevoie de comunicre cu populația de la sat. Oamenilor din Certeze că copiii fac studii în România și se duc fetele să fie menajere în străinătate și bărbații la cărat moloz. Ar trebui să stea acasă, să facă ceva frumos, mai ales că e atâta frumusețe în țară.”, spune Floare Marina.

img_5516

Într-o secție de votare au fost doar 34 de persoane la vot înainte de biserică

„Sper că cei care vor conduce de acum țara de la București să meargă acolo cu gânduri bune, să continue proiectele bune care au fost începute și să asigure cadrul pentru o bunăstare a noastră pe viitor. Noi muncim aici și pentru ei, ei acolo să facă legi care să ne ajute pe noi să ne dezvoltăm afacerile”, povestește Vasile Mihoc, om de afaceri.

Prezența la urne a crescut semnificativ după ieșirea de la Biserică, astfel încât oamenii au trebuit să stea la rând la ușa de la sala în care a fost organizată secția de votare. Procesul electoral s-a desfășurat în parametrii normali, oamenii dând dovadă de răbdare, deși pe unii dintre ei îi aștepta afară calul cu căruța și nu e apărat mașina încălzită.

img_5541

După slujbă oamenii au stat la rând ca să poată vota

Nu au fost înregistrate evenimente deosebite a urne până la ora 15, cu excepția unui caz a unei femei care a prezentat buletinul soțului în loc de al ei, acesta fiind scanat în sistem informatic. Greșeala a fost observată când femeie a avut de semnat pe liste. Ea a predat pe urmă buletinul ei la scanat și a votat dar a trebui să aștepte până s-a prezentat și soțul să voteze, buletinul acestuia fiind oprit în secția de votare în acest timp. Cu toții din secție au admis că a fost o greșeală umană.

img_5542

Oamenii au venit și cu căruța la secția de votare

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0