Moș Crăciun de „mall” povestește zilnic două ore cu copiii: „Nu îţi vine a crede cât sunt de darnici, până la un moment dat, când ajung adulţi”

HomeReportaje

Moș Crăciun de „mall” povestește zilnic două ore cu copiii: „Nu îţi vine a crede cât sunt de darnici, până la un moment dat, când ajung adulţi”

Traian Tarţa e un sătmărean ca oricare altul, are 59 de ani şi munceşte în cadrul APIA.  Viaţa şi-a dedicat-o familie şi se simte mai împlinit de când

Ultima sută de metri pentru cumpărarea cadourilor. Trei locuri din Satu Mare de unde poți lua cadouri pentru toată familia
Un psiholog sătmărean vă recomandă să amânați cât puteți momentul în care le spuneți copiilor că Moș Crăciun nu există
„Vreau și eu Moș Crăciun”, o campanie care te îndeamnă să fii moșul unei unei familii nefericite
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Traian Tarţa e un sătmărean ca oricare altul, are 59 de ani şi munceşte în cadrul APIA.  Viaţa şi-a dedicat-o familie şi se simte mai împlinit de când în familia sa a ajuns şi o nepoţică, de care are grijă cu drag. Acesta a fost momentul în care s-a simţit şi mai atras de copii şi a intrat în lumea lor, cu sau fără vrerea lui.

S-a apropiat atât de mult de cei mici şi iubeşte atât de mult să fie în preajma lor încât nu i-a venit greu să răspundă provocării fiicei sale de a fi „moş de mall”. Prima încercare a fost în 2015, atunci când Oana, care are un magazin de articole hand made într-un centru comercial şi-a provocat tatăl să îmbrace costumul de moş şi să stea la discuţii cu cei mici.

„Sunt de doi ani de zile „moş de mall”, asta pentru că îmi plac copiii şi mă ajută şi lookul, trebuie să recunosc. Ca profesie de bază sunt inginer, dar m-am format să fiu alături de copii de când sunt bunic, de şase ani. E destul de solicitant cu copiii aici, mai ales dacă vrei să te ocupi de ei aşa cum trebuie, e destul de solicitant de la o vârstă. Eu totuşi mă simt excelent aici printre ei, mă simt ca peştele în apă.

Ca să ştiu mereu ce este cu exactitate ceea ce îmi cer copiii, îmi fac încălzirea peste an. V-am spus că am o nepoată de şase ani şi de la ea aflu tot ce e nou în domeniu, mă uit şi la desene şi citesc poveşti, că nu am altă soluţie. Îmi cresc barba cam de un an şi jumătate pentru a arăta aşa şi pentru a avea de ce trage copiii şi în acelaşi timp să fie şi veridică. Am avut –o şi anul trecut, dar pot zică că atunci nu eram aşa pregătit din punctul acesta de vedere, căci era mult mai scurtă. Costumaţia nu este o investiţie, soţia mea este cea care a creat-o, ea şi fiica mea ocupându-se cu aşa ceva.”, explică moşul.

După succesul de anul trecut, anul acesta s-a impus un spaţiu mai mare şi mai bine gătit pentru a primi copiii. În medie sunt 10-15 copiii pe zi care vin să îl viziteze pe moş şi să se pozeze cu el, acesta fiind şi modul prin caremoşul câştigă un ban de pe urma acestei activităţi.

„Copiii vorbesc mult şi multe, îmi spun tot felul de povestioare foarte faine, sunt foarte sinceri şi deschişi. Unii se mai tem de moşul, dar le trece. Sunt foarte hazlii, că unii mă întreabă dacă sunt originar, mă prind de barbă. Cel mai interesant mi s-a părut un copil pe care l-am întrebat ce vrea să îi duc de Crăciun şi a zis că vrea pentru surioara lui o păpuşă, dar pentru el nu a cerut nimic. Nu îţi vine a crede cât sunt de darnici, până la un moment dat, când ajung adulţi.”, povesteşte moşul, cu haz.

 

Mai greu i-a fost Oanei, fiica moşului, să îşi convingă fetiţa că Moş Crăciun cel adevărat chiar există.

„Fiica mea ştie că moşul ce adevărat are nevoie de ajutoare şi moşul acela are o înţelegere cu bunicul ei, ce puteam sa ii zic. Ea e încântată că e ajutorul moşului. Ştie că şi moşul ăsta e un ajutor al celui adevărat.”, explică Oana.

Moşul petrece zilnic câte două ore alături de cei mici şi dacă nu ar fi ora închiderii, de cele mai multe ori cei mici ar mai rămâne pentru a-i povesti moşului toate întâmplările lor. Moșul poate fi găsit în centrul comercial Someșul, la etajul I, zilnic dela ora 18.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!