Sătmărenii au tăiat porci pe bandă rulantă în acest weekend. Tradiția totuși dispare încet…

HomeReportaje

Sătmărenii au tăiat porci pe bandă rulantă în acest weekend. Tradiția totuși dispare încet…

Tradiția tăiatului porcului moare încetul cu încetul în județul Satu Mare, deși încă sunt multe familii care fac acest ritual de sacrificare al porcul

Oșenii din Chicago se pregătesc de Crăciun. Zeci de metri de cârnați au fost făcuți în acest weekend
Boxul sătmărean deschide sezonul de tăiat porci în județul Satu Mare – GALERIE FOTO
Ce au trimis sătmărenii în pachet, de Crăciun, pentru rudele care nu au venit acasă de sărbători
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Tradiția tăiatului porcului moare încetul cu încetul în județul Satu Mare, deși încă sunt multe familii care fac acest ritual de sacrificare al porcului pentru masa de Crăciun. Și acestea însă au transformat și adaptat munca la tehnica modernă pentru a-și ușura sarcinile.

15577805_1296164473776353_588741415_n

Porci se găsesc încă suficienți pe piață și chiar dacă aceștia nus-au putut vinde în această perioadă în târguro, pe porțile oameni în mediul rural tronează multe anunțuri de vânzare porci. Și nici cumpărătorii nu le lipsesc. 7 lei/kg viu a fost prețul pieței în această iarnă, dar porcii care au cântărit peste 150 de kg s-au putut negocia, aceasta fiind în majoritatea cazurilor greutatea maximă admisă de o familie pentru porcul de Crăciun.

Când vine vorba de tradițiile cu privire la tăiatul porcului, acestea s-au diluat extrem de mult. Această activitate, acolo unde se mai păstrează, tinde să fie una de supraviețuire și imediată satisfacere a unor nevoi și nu de petrecerea a timpului în familie, consolidarea unor relații. Este tot mai la modă angajarea unui măcelar care să facă toată treaba, astfel încât membrii familiei să poată face fiecare ce dorește în acest timp.

15577417_10202581329411897_1805887119_n

„Pur și simplu este mult mai rapid, mai eficient, mai curat. Omul știe exact ce are de făcut, se descurcă singur, e mult mai practic. Am avut măcelar angajat, dar totuși am revenit la vechiul obicei de a ne aduna în familie pentru a tăia porcul”, afirmă o familie care a tăiat porcul în aceast sfârșit de săptămână

Ca și practici, pârjolitul clasic, cel cu paie, a fost înlocuit deja de mult de cel cu butelie, mult mai rapid și mai comod.

„Pârjolitul cu butelie este de vrei 3-4 ori mai rapid decât cel cu paie,mai eficient, nu întâmpini probleme dacă suflă vântul, dacă nu sunt uscate bine paiele, dacă nu s-a pârjolit porcul cum trebuie și tu ai rămas fără paie.Există și o diferență negativă, dacă e pârjolit porcul cu paie șoricul este mult mai moale, mai ușor de mestecat, pe când dacă îl faci cu butelie, șoricul e mai tare”, afirmă unul dintre cei care au participat la tăiatul porcului.

15555817_1296507267075407_485959599_n

La tehnologia nouă se apelează și când vine vorba de tocarea cărnii și pregătirea cârnaților, noile aparate disponibile în supermarketuri fiind la mare căutare, pentru că ușurează munca și reduc efortul.

La mare căutare în această perioadă sunt și afumătoriile, care fac un profit bun de pe urma afumării cărnurilor pentru masa de Crăciun, prețul perceput fiind calculat la kilogram și în funcție de ceea ce se afumă.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!