Instalațiile de încălzire criminale găsite de pompieri în casele sătmărenilor

HomeActualitate

Instalațiile de încălzire criminale găsite de pompieri în casele sătmărenilor

Sezonul de iarnă aduce cu sine, pe lângă bucuriile de rigoare și multe tragedii. În acest sezon numărul incendiilor de locuințe, în special în mediul

Câtă inconștiență!!! De la ce s-a aprins hala plinăcu baloți de la Iojib
Incendiu în Acâș. O casă a rămas fără acoperiș
Incendiu la Trip.O casă a fost făcută scrum
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Sezonul de iarnă aduce cu sine, pe lângă bucuriile de rigoare și multe tragedii. În acest sezon numărul incendiilor de locuințe, în special în mediul rural din România, crește exponențial. Improvizațiile și lipsa de interes pentru sistemul de încălzire sunt principalele cauze ale incendiilor care pornesc de la horn și din zona acestuia.

De cele mai multe ori, pompierii află despre improvizațiile folosite de oameni și despre neglijența lor atunci când este prea târziu, respectiv după izbucnirea unui incendiu, atunci când verifică pagubele și sursa incendiului. Incendiile precum depozitarea lemnelor de foc aproape de gura sobei, sau aprinderea focului folosind combustibil lichid ca benzina sau motorina reprezintă doar o parte dintre cauzele cunoscute de populație. Una dintre cele mai simple situații în care se provoacă un incendiu îl reprezintă coșurile de fum necurățate.

„Verificarea, repararea şi curăţirea coşurilor pentru evacuarea fumului este obligatoriu să se efectueze cel puţin o dată pe an de către personal specializat, se recomandă înaintea sezonului rece. La arderea funinginii din interiorul coşurilor de fum se pot atinge temperaturi ridicate ce pot depăşi 1000 grade Celsius. Dacă coşurile de fum nu sunt izolate termic faţă de elementele combustibile ale clădirii cum ar fi pereţi, grinzi, astereală , nu sunt stabile şi rezistente la foc, nu pot împiedica propagarea incendiului în clădire.”, explică plutonierul major Marius Siladi, din cadrul ISU „Someș” Satu Mare.

Situația este mai gravă acolo unde nu e vorba doar de greșeli clasice ci oamenii își forțează norocul. Nu de puține ori în astfel de cazuri, în timpul incendiilor, nu doar viața celor din casa cuprinsă de flăcări este pusă în pericol ci și a celor care încearcă să îi salveze. Improvizațiile întâlnire de pompieri în timpul misiunilor sau după ce au salvat o casă din flăcări sunt din cele mai diverse.

„Am întâlnit nenumărate improvizații care au rolul de a încălzi o locuință, în funcție de mărimea ei. Toate reprezintă un pericol atâta timp cât nu sunt omologate și nu se cunosc multe lucruri despre ele și cum pot să reacționeze în diferite situații. Din ce am întâlnit sunt improvizaţii de radiatoare cu rezistenţă electrice, sobe metalice şi tip teracotă improvizate alimentate cu combustibil solid, sobe metalice cu arzătoare alimentate cu GPL/gaz metan, combustibil lichid neomologate.”, povestește Marius Siladi, din cadrul ISU Satu Mare.

Inspectoratele pentru situații de urgență din fiecare județ transmit o serie de informări și avertiză la începutul fiecărui sezon rece, cu scopul de a preveni tocmai aceste incidente neplăcute, care pot fi chiar mortale. Prea puține dintre acestea sunt luate în serios sau ajung în mediul rural astfel încât cei care intervin înainte de sezonul rece pentru a-și curăța hornurile și a verifica chiar și instalațiile electrice, sunt extrem de puțini.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!