20 de directori de școli și-au dat demisia. De bună voie și nesiliți de nimeni?

HomeActualitate

20 de directori de școli și-au dat demisia. De bună voie și nesiliți de nimeni?

Noile proceduri cu privire la ocuparea posturilor de conducere din instituțiile de învățământ au creat mare vâlvă în cursul anului 2016 și se pare că

Reacțiile primarului și ale Inspectoratului Școlar în cazul probei de interviu a directoarei Diana Duțescu. Se va face dreptate?
Elevele care s-au bătut în fața Colegiului Național „Ioan Slavici” au fost exmatriculate
Elevii romi vor avea 214 locuri speciale în clasele a IX-a din județ
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Noile proceduri cu privire la ocuparea posturilor de conducere din instituțiile de învățământ au creat mare vâlvă în cursul anului 2016 și se pare că discuțiile intense nu s-au terminat. 20 de directori de școli din Satu Mare și-au înaintat demisia către Inspectoratul Școlar.

Primele discuții au debutat odată cu organizarea concursului pentru funcțiile de director și director adjunct, mulți contestând numărul mare de cerințe pe care doritorii le aveau de îndeplinit. Mai apoi au fost comentate subiectele de rezolvat mai examen și apoi au existat dispute pentru validarea directoriilor, mai ales acolo unde un candidat a ocupat mai multe posturi, în mai multe școli și fiecare primărie spera să îl accepte o altă școală. Totul cu scopul ca cei de la primărie să își pună proprii oameni în funcția de director.

Regula spunea că cei care au participat la examen și nu au promovat nu putea fi numiți prin delegare de funcții în postul de director de către Inspectorul Școlar. La Satu Mare după examen au rămas peste 70 de posturi de ocupat, posturi în care s-au numit directori de către Inspectoratul Școlar. Pe când acestora le-au fost semnate delegările, noul ministru al educației a scos din calcul regula prezentată anterior, astfel că au început și disputele. Pe acest fond, 20 de directori și școli și-au dat demisia.

Motivul pentru care ei au făcut asta este lesne de înțeles, foștii candidați pentru post, care nu au luat examenul, sunt oamenii doriți pentru acele funcții, pentru că fără o oarecare susținere, nu s-ar fi înscris la examen. Cel mai probabil directorii care și-au dat demisia și-au înțeles situația, cea de outsideri și lasă locul celor care ar avea mai multă susținere din partea autorităților locale. Pe lângă acest lucru, mulți din cei numiți de inspectorat nici nu își doreau să facă acest lucru, dar au acceptat din lipsa unui alt om capabil să o facă, iar aceștia au acum ocazia să se retragă și să lase locul colegilor care nu au luat examenul.

Decizia directorilor de a-și da demisia poate fi privită ca o ușurare pentru aceștia, fie că nu vor face o muncă pe care nu o doresc, fie că astfel scapă de presiunile politice care se fac și la acest nivel. Inspectoratul Școlar are la dispoziție 45 de zile pentru a le accepta directorilor demisiile, timp în care unii dintre ei se pot răzgândiș.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!