Cea mai mică Unire Mică din Satu Mare. A suflat vântul la eveniment

HomeActualitate

Cea mai mică Unire Mică din Satu Mare. A suflat vântul la eveniment

Ca în fiecare an în 24 Ianuarie, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, în fața Inspectoratului de Poliție Județean a avut loc manifestarea dedicată Unir

Cea mai impresionantă horă a unirii a fost făcută la Odoreu, în jurul unui imens foc de tabără
De marți încep manifestările dedicate Unirii Principatelor
Programul manifestărilor de 24 Ianuarie
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Ca în fiecare an în 24 Ianuarie, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, în fața Inspectoratului de Poliție Județean a avut loc manifestarea dedicată Unirii Principatelor Române, cunoscută și drept Mica Unire. Anul acesta s-au marcat 158 de ani de la acest moment istoric care a pus bazele României  moderne de astăzi.

Evenimentul a fost unul scurt și la subiect. După primirea prefectului de către garda de onoare s-a intonat imnul iar mai apoi preotul militar Cristian Silaghi a dat citite unuei scurte istorisiri cu privire la modul în care s-au petrecut lucrurile în preajma unirii. De remarcat aducerea în actualitate a limbajului, Alexandru Ioan Cuza fiind numit „outsider” în mesajul preotului Silaghi.

IMG_6382 IMG_6377

A urmat o scurtă depunere de jerbe de flori. Față de anii anteriori, când depuneau oficial pe lângă Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primărie și alte instituții și organizații, precum școli, partide, asociații, anul acesta doar primele trei instituții au depus jerbe, ca mai apoi să se treacă la parada militară, formată din soldați, jandarmi și pompieri.

IMG_6374 IMG_6377

Bătător la ochi a fost numărul extrem de mic de persoane, care au încăput într-o singură parte a spațiului dedicat pentru manifestare. Au lipsit, din nou, cetățenii simpli, civilii neînregimentați politic. Doar câțiva pensionari au reprezentat societatea civilă la această manisfatre a cărei horă a fost scurtă și chiar s-a rupt la un moment dat. Dacă în alți ani hora mare adăpostea în centrul ei și alte hore mai mici, de această dată nu a fost cazul.

IMG_6399 IMG_6393 IMG_6389 IMG_6387

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0