Peste 70 de victime ale intoxicaţiei cu monoxid de carbon

HomeActualitate

Peste 70 de victime ale intoxicaţiei cu monoxid de carbon

62 de persoane au fost la un pas de moarte, iar alte 11 nu au mai putut fi salvate, anul trecut, din cauza utilizării unor aparate alimentate cu gaze

Un șofer a ajuns în șanț la Mărtinești după o depășire prea riscantă
A încercat să evite un animal de pe drum și a ieșit în decor, unde a lovit un pieton
Accident în lanț în Micro 16 provocat de un șofer beat. Mai multe mașini avariate
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

62 de persoane au fost la un pas de moarte, iar alte 11 nu au mai putut fi salvate, anul trecut, din cauza utilizării unor aparate alimentate cu gaze naturale racordate necorespunzător la coșurile de evacuare a gazelor arse, neetanșe sau înfundate, precum și a folosirii aragazului ca sursă de încălzire. Se întâmplă în mai multe judeţe din nordul şi centrul ţării. 

Mai bine de jumătate dintre cazurile de intoxicaţii cu monoxid de carbon din 2016, respectiv 56 %, s-au petrecut în ultimele trei luni ale anului, o dată cu debutul sezonului rece. Tot în această perioadă au fost înregistrate 10 din cele 11 decese consemnate pe parcursul anului trecut, se arată într-un comunicat de presă transmis de către DelGaz Grid, fostul E.ON Gaz.

Compania de gaze naturale care operează şi în judeţul Satu Mare trage un semnal de alarmă privind aceste evenimente nefaste care pot fi evitate prin luarea unor măsuri simple de siguranță la debutul sezonului rece şi care sunt esențiale pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon și asfixierilor.

Pentru asigurarea unei ventilații corespunzătoare în încăperile unde funcționează aparate care sunt alimentate cu gaze naturale, sistemele de evacuare a gazelor arse trebuie să fie verificate la începutul sezonului rece, în fiecare an. Curățarea coșurilor de fum și a hornurilor trebuie să se efectueze de cel puțin două ori pe an, o dată obligatoriu înaintea venirii sezonului rece și doar de către persoane sau firme autorizate.

Consumatorii de gaze naturale trebuie să supravegheze aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă și să nu le folosească în scopul încălzirii locuinței.

Pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz sau a prezenţei monoxidului de carbon în interiorul locuinței, este recomandată montarea detectoarelor. În privinţa detectoarelor de gaz este bine să ştim că acestea sunt obligatorii pentru instalaţiile noi în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi care au ferestre cu geamuri cu grosime mai mare de 4 mm sau care sunt din geam securizat sau termopan, însă este recomandabil ca acestea să fie montate şi în instalaţiile vechi.

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0