Cinci puncte de trecere a frontierei nefolosite în Satu Mare. Prefectura cere introducerea lor în circuit

Șeful sectorului Petea, Cătălin Dobșe a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural din data de 27 Ianuarie câteva din cauzele timpilor mari de așteptare precum și câteva soluții.
Acesta a prezentat faptul că punctul de trecerea frontierei Petea are un tranzit în creștere, atingând în 2016 cifra de trei milioane de oameni. Traficul este mai mare în special în preajma sărbătorilor religioase, atunci când cei care lucrează în străinătate vin în vacanțe acasă.
„Noi asigurăm un personal suficient ca să deservească toată infrastructura care există la momentul acesta, dar infrastructura este calculată pentru un trafic mult mai mic, mai ales în ceea ce privește traficul de marfă, în contextul în care la marfă se lucrează pe un singur sens, atât la intrare cât și la ieșire pe o singură bandă. Poliția de frontieră dispune de personal suficient, dar aici trebuie luat în considerare că la punctul de trecere controlul se face împreună cu partea maghiară, deci trebuie să aloce atât partea maghiară cât și partea română număr suficient și necesar de lucrători pentru a asigura un trafic fluent. Traficul greu, înradevăr, la fiecare început de săptămână se formează cozi de camioane care deranjează undeva mai ales populația din localitatea Petea – Dorolț, dar aici recunoaștem că avem de lucru în sensul în care nu putem mai mult deo bandă să folosim, deoarece de lapartea română spre partea maghiară se închide pe partea maghiară.”, afirmă șeful sectorului Petea.
Aceștia primesc ajutor săptămânal de la serviciul rutier, care sunt prezenți pe șosea și mențin ordinea pe partea de trafic. Din păcate acest lucru nu poate duce la fluidizarea circulației.
Una dintre cauzele a timpilor mari de așteptare este faptul că controlul se face atât pe partea română cât și pe partea maghiară, ceea ce dublează timpii de așteptare.
„Degeaba încercă să spunem că noi suntem răspunzători sau partea maghiară sunt, controlul se face comun, fiecare își atribuie un anumit număr de lucrători pentru un anumit interval de timp. Nu pot să îi cer lucrătorului maghiar sau a unuia de-al nostru să efectueze controlul la un autoturism sau o persoană într-un anumit timp determinat, un minut sau două. Fiecare călător trebuie verificat.”, afirmă Cătălin Dobșe.
Acesta recomandă celor care au de trecut granița să verifice site-ul poliției de frontieră, pentru a vedea cât sunt timpii de așteptareîn mod real, la punctele de trecerea a frontierei din județ.
„Soluția este să se umpletoate cinci benzile, atât de către partea noastră, cât și de către partea maghiară. Asta e infrastructura, nu permite mai mult infrastructura. Faptul că se lucrează pe o bandă de autoturisme și microbuze, alea sunt oe lângă proceduri, procedurile noastre permit, procedurile depe partea maghiară nu, de aia zic, că trebuie făcut o corelare ăntre procedurile noastre și ale lor.Aici lucrurile puțin scârțâie.”, a mai afirmat Cătălin Dobșe.
„În weekendul de după anul nou a trecut într-un weekend peste 14.000 de persoane. E inuman ce se întâmplă. Atunci stăteau la ieșire din oraș echipajele poliției rutiere și a poliției de frontieră și vedeau mașinile cu alte numere decât cele de Satu Mare, erau oprit și informate că mai este un punct de frontieră la Urziceni, unde se stă cinci minute. S-a lucrat pe șapte benzo, nu pe cinci, ci și pe a șaptea, unde nici măcar nu există chioșcul ăla cu dotarea tehnică și fugea polițistul și erau afară -20 de grade. Se schimba polițistul la fiecare trei ore ca să reziste. S-a făcut tot ce se putea, dar faptul că cere legislația verificarea fiecărui document asta din păcate nu o putem modifica noi.”,a afirmat prefectul Radu Bud.
Acesta a mai completat că s-a cerut de la Ministerul Afacerilor Externe deschiderea altor puncte de frontieră în județul Satu Mare, dat fiind faptul că infrastructura o permite, existând drumuri care leagă județul de țara vecină și pe care în acest moment nu se poate trece. În județ există cinci astfel de puncte cu infrastructuri pregătite, trebuie doar ca Ministerul Afacerilor Externe român și cu cel maghiar să ajungă la un consens pentru deschiderea lor. Unul dintre acestea este la Bercu, acolo unde este dejao șosea lată până în prima localitate din Ungaria, pe unde s-arputea redirija o parte din traficul de la Vama Petea.
„Aceasta ar fi o soluție care ar putea să intre încă de anul acesta în vigoare, asta dacă, dacă nu se fac pași înainte cu Schengenul.”, a mai completat prefectul.
Ultimele apartamente! Cumpără acum!
