Tudor Barbul, antrenorul campionilor de la țară: „Sunt mai buni ca balconiștii”

HomeReportaje

Tudor Barbul, antrenorul campionilor de la țară: „Sunt mai buni ca balconiștii”

România nu a fost niciodată țara care să se poată lăuda cu cele mai bune condiții pentru sportivi, dar la un raport al condițiilor de antrenament-perf

Simona Pop și Francisc Csipler vor fi premiați și de Consiliul Județean. Sume de patru ori mai mari decât primăria
Sfaturile Grand Fitness: Regimul de hidratare la antrenamentele sportive. De ce este nesănătos să nu bem apă deloc atunci când mergem la sală
Sfaturile Grand Fitness: Cât e normal să slăbești într-o lună ca să nu te îngrași înapoi
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

România nu a fost niciodată țara care să se poată lăuda cu cele mai bune condiții pentru sportivi, dar la un raport al condițiilor de antrenament-performanță, România se poate lăuda mereu cu unii dintre cei mai buni sportivi. Tudor Barbul este unul dintre antrenorii de campioni, un fost practicant de lupte iar acum antrenor, care a reușit să creeze propria școală de lupte, departe de aglomerația orașului. Are 56 de ani iar din 1975 a intrat în contact cu luptele, care acum sunt ii sunt hobby și loc de muncă și hrană pentru suflet.

IMG_5823

După ce în oraș nu mai găsea tineri dornici să practice luptele, Tudor Barbul a decis să mute clubul sportiv la țară, acolo unde a avut o surpriză extrem de plăcută din acest punct de vedere, chiar dacă a trebui să dea confortul unei săli de antrenament moderne pe condițiile dintr-o veche școală.

„Suntem de 9 ani în această sală, ne-am mutat pentru că în oraș selecția a fost foarte greu de realizat, copiii nu mai veneau la selecție, la antrenament. Umblam în școli, era foarte greu să îi mai adun. Având o experiență din afară, de exemplu în Ungaria unde noi aveam turnee, Slovacia, Ucraina, Croația, am preluat modelul lor și m-am îndreptat spre mediul rural, știind că voi da peste material uman, peste niște copii sănătoși. Așa a și fost, am dat peste niște copii, fără să fac un minut de selecție, fără să particip la o școală să fac selecție doar am dat zvon că ne-am apucat de treabă aici și facem lupte. Nu au mai rămas mulți în oraș, 12-15 copii au mai fost, iar aici în a doua , a treia zi am avut chiar și 80 de copii. ”, afirmă Tudor Barbul.

IMG_5817

Localitatea Mădăras, unde s-a mutat Clubul Sportiv Cetate Heracle Ardud, este la 10 km de municipiul Satu Mare și este sat aparținător al micului oraș Ardud. Autoritățile de aici au fost deschise pentru primirea unui astfel de club, mai ales că experiența anterioară a antrenorului garanta pregătirea unor campioni. După câțiva ani de muncă la Ardud, Tudor Barbul a confirmat din nou flerul de antrenor de campioni și l-a descoperit pe cel mai bun produs de la momentul actual din școala sa de lupte.

„Cel mai mare produs este Berei Lenard care este vicecampion european la vârsta de 18 ani, este campion balcanic, este campion la olimpiada tineretului. L-am descoperit acum patru ani, de aia spun că am găsit material uman extraordinar aici, pentru că în 4 ani el a ajuns să învingă sportivi care fac de 9-10 ani lupte și să îi depășească și asta mult se datoreaza faptului că trăiește la țară, că mai pune mâna pe o lopată, pe o sapă, mama, tata îl mai duce la fân. Ei când vin la selecție sunt mult mai bine pregătiți fizic, mult mai îndemânoși, plus nu mai vorbim de sănătate. Alimentația lor este mult, mult mai sănătoasă decât a celor de la oraș, la care eu le spun balconiști, cu chipsurile în geantă, chipsuri și tot felul de dulciuri, lucru pe care nu l-am întâlnit aici și pe care l-am și interzis de altfel. Asta  nu a fost greu, pentru că pentru ei e mereu mai bună o felie de pâine cu untură, cu slănină, cu o roșie. ”, povestește Tudor Babul.

IMG_5813

Clubul are în prezent patru antrenori. Doi dintre ei sunt foști sportivi ai clubului, cum este de exemplu Norocel Barbul. Claudiu Blaga este un al exemplu, acesta fiind încă în activitate și participând la concursuri. Antrenorii se implică total în ceea ce fac, dovadă fiind că ei sunt cei care de multe ori merg după sportivi acasă pentru a-i aduce cu mașina la antrenament. Lali Lip este un alt antrenor al clubului, care depune tot efortul fără cea mai mică remunerație.

Clubul suportă toate cheltuielile sportivilor și nu de puține ori a avut și o latură socială puternică cu rol de reintegrare în societate a celor mici.

IMG_5811

„Din păcate ne lovim de cazuri sociale, copii care au fost într-o situațe grea, dar nu mai sunt datorită sportului și asta ne bucură. Există asemenea cazuri, probabil nu doar în sportul nostru. Eu zic că în primul rând ne felicităm pe noi, antrenorii, că am reușit să îi aducem pe un drum bun, copiii care nu mai făceau școală să îi aducem să își termine liceul, iar asta e un lucru fenomenal de mare și am reușit să îi facem să ajungă chiar la facultate sau să fie angajați, să aibă jobul lor, să aibă viața lor. S-au lăsat mulți dintre ei, dar toți sunt realizați și sunt mândru de ei. Sportivii noștri sunt condiționați de situația școlară și îi motivăm cu burse. Trebuiau să treacă de media șapte pentru a intra la bursă. ”, afirmă antrenorul.

Chiar și dintre copiii care se antrenează acum la CS Cetate Heracle Ardud există copii care au condiții financiare mai precare acasă iar ei sunt găzduiți peste săptămână la sala de antrenament, unde există câteva dormitoare, unde primesc o masă și toate cele necesare în timpul săptămânii.

IMG_5821

Sala de antrenamente nu este dintre cele mai moderne și nici nu este cea mai spațioasă, dar sportivii se bucură de ea așa cum este, iar antrenorul Tudor Barbul pune accentul pe calitatea sportivilor și nu pe confort. Acesta atrage atenția că din acea sală, clubul său va da unul dintre viitorii participanți la Jocurile Olimpice din 2020.

„Am trei performeri și încă 14-15 valori, și când spun performeri mă gândesc la europene, mondiale, jocuri olimpice și înregistrarea asta să o țineți bine pentru 2020, pentru că din sala aceasta va fi un participant la jocurile olimpice. Doar să fie sănătos și să nu fie probleme. ”, a mai declarat Tudor Barbul.

Acesta speră ca în viitorul apropiat să reușească să mansardeze clădirea, pentru a face dormitoare, iar tot spațiul de la parter să fie pentru antrenamente, clubul transformându-se astfel într-un mic complex sportiv.

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!