După lungi discuții, consilierii locali au votat pentru creșterea prețului la salubritate

HomeActualitate

După lungi discuții, consilierii locali au votat pentru creșterea prețului la salubritate

De mai bine de două săptămâni, acolo unde se întâlnesc, sătmărenii nu discută altceva decât despre creșterea prețului la Florisal, așa cum este mai uș

Trei comune din județ nu au încă viceprimar.
Consilierii locali ai unui partid din Satu Mare, în grup, la DNA. Pentru ce au dat cu subsemnatul
Holurile Consiliului Județean s-au împodobit de sărbătoare, la aniversarea a 25 de ani de la înființarea instituției
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De mai bine de două săptămâni, acolo unde se întâlnesc, sătmărenii nu discută altceva decât despre creșterea prețului la Florisal, așa cum este mai ușor de înțeles pentru toată lumea. Sub o altă denumire, acest lucru se va întâmpla de la 1 Martie, după ce consilierii locali au votat favorabil un astfel de proiect de hotărâre.

Conform unei Ordonanțe de Urgență aprobate în 2005 și intrate în vigoare a sfârșitul anului trecut, România își asumă față de Uniunea Europeană să plătească unele taxe suplimentare dacă nu se încadrează într-un plan de colectare selectivă asumat de către autorități. Taxa reprezintă una de mediu, și este în valoare de 80lei/tonă deșeu, și este facturată de către groapa de gunoi către operatorul de salubritate, în acest caz, Florisal. Prin hotărârea de consiliu local, consilierii au aprobat faptul că la baza acestei taxe stă de fapt cetățeanul și nu firma de salubritate, astfel încât costul de aproximativ 229.000 lei va reveni cetățenilor, aproximativ 3 lei/persoană și nu firmei de salubritate.

În Consiliul Local păreri cu privire la această taxă au fost împărțite după cum e împărțită puterea și opoziția.Primul care a contestat taxa suplimentară a fost consilierul ALDE,Mihai Huzău,din postura de președinte de ședință. Replica acestuia a fost rapid combătută de consilierul UDMR Stefan Ressler, care a afirmat că cei de la groapa de gunoi au afirmat că aici nu este vorba de operatorul de salubritate ca vina pentru impunerea taxei suplimentare, aceasta fiind una pe care alte peste 20 de astfel de firmei o plătesc, fiind colectată tot de la populație.  Mai apoi consilierul Roca a fost combătut de city managerul Masculic, care a explicat de ce, din punctul lui de vedere, e normal ca cetățeanul să fie principalul plătitor, cât timp la baza taxei stă deșeul, iar acesta este produs de cetățeni.

O concluzie pertinentă, dar care nu schimbă datele problemei a tras Adrian Albu, care a afirmat că legea are multe lacune, explicând mai multe elemente care ar face ca taxa să fie cel puțin de 4 ori mai mică, chiar dacă nu ar face-o să dispară.

La punctul diverse,după ce regulamentul nu i-a permis în timpul ședinței, Sergiu Băbășan a atras atenția că nu este normal ca cetățeanul să plătească această taxă, atâta timp cât Florisal s-a bucurat de o prelungire a contractului în 2013 în baza unor așa zise investiții majore în colectarea selectivă, care nu ar mai avea loc în prezent.

Consilierii PSD s-au abținut de la vot, împreună cu unul de ALDE și un vot împotrivă din partea lui Mihai Huzău, dar acest lucru a fost insuficient pentru a face ca taxa suplimentară să nu fie aprobată. Astfel , sătmărenii vor plăti din luna martie cu 3 lei în plus pentru salubritate, aceștia bani urmând să ajungă la fondul de mediu și nu la firma Florisal.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!