Povești impresionante! Doi deținuți din Penitenciarul Satu Mare au vorbit unor tineri despre viața lor

HomeReportaje

Povești impresionante! Doi deținuți din Penitenciarul Satu Mare au vorbit unor tineri despre viața lor

Sergiu și Mircea sunt doi dintre deținuții de la Penitenciarul Satu Mare care au acceptat să apară în fața unor elevi și să le povestească viața lor.

Colaborare inedită între Penitenciar și Bibliotecă: „Biblioteca Vie” – locul unde cărțile împrumutate sunt vii
Liniște în penitenciarul Satu Mare. Deținuții nu se plâng de condiții
90 de persoane din Penitenciarul Satu Mare așteaptă să plece acasă, ajutați de noua lege a Ministrului Toader
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Sergiu și Mircea sunt doi dintre deținuții de la Penitenciarul Satu Mare care au acceptat să apară în fața unor elevi și să le povestească viața lor. Au ales să facă acest gest atât pentru a le arăta tinerilor care pot fi repercursiunile unor alegeri greșite în viață, dar și pentru a arăta că nu toți cei din spatele gratiilor nu sunt așa cum îi prezintă mijloacele de informare în masă, respectiv persoane periculoase. Totul s-a derulat în cadrul evenimentului „Biblioteca Vie”, organizat de Biblioteca Județeană în parteneriat cu Penitenciarul Satu Mare.

Sergiu și Mircea mai au doar 6 luni de pedeapsă și pentru ca alții să nu treacă prin ce au trecut lor, au acceptat să își povestească experiența care i-a dus după gratii, precum și viața care o duc acolo.

Sergiu a fost antrenor de fitness înainte să intre după gratii, dar tentația unui câștig ușor l-a făcut să încalce legea. I s-a propus să facă un pașaport fals iar așa zișii lui clienți au fost și cei care l-au „turnat” la poliție. La pedeapsa pentru această faptă s-a adăugat și una pentru un accident în care a fost implicat, aflându-se la volan sub influența băuturilor alcoolice. Astfel a ajuns să stea după gratii 3 ani de zile.

„Viața în penitenciar nu este nici cum vedeți la televizor în filme, dar nu e ușoară.  E puțin cam strict. Nu este ca în libertate. Avem dimineața la 7 jumate apel. Apelul constă în verificarea tuturor camerelor și a deținuților, când se face schimbul de tură. Vine, ne verifică, se uită prin camere, ne întreabă dacă avem probleme, ne verifică gratiile, după care avem liber de la 8 până la 12:30”, le povestește Sergiu tinerilor despre programul din penitenciar.

Cazul lui este unul model în spatele gratiilor, Sergiu reușind să aibă acces la o slujbă bună, cea de monitor sportiv, care îi reduce pedeapsa cu 5 zile pentru fiecare lună de muncă. El a urmat și un curs de cusător piele în spatele gratiilor, iar după ce va ieși își dorește să plece la sora lui, în Anglia, alături de soție, pentru a-și găsi un loc de muncă.

Mircea are o poveste asemănătoare și la fel de marcantă ca și colegul său de celulă.

„Am fost condamnat la 3 ani și 2 luni pentru înșelăciune. Prin modul acesta puteți afla ce înseamnă mediul din penitenciar, pentru că de la televizor vă faceți o altă imagine despre ce înseamnă penitenciarul. Atât eu cât și Sergiu și alții care suntem acolo nu suntem o paria a societății sau cel puțin așa vrem să credem. În momentul în care vom ieși de acolo vom fi oameni perfect normali. ”, își începe Sergiu povestea în fața tinerilor.

IMG_7165

El a fost închis pentru fals în documente,în domeniul auto, falsificând acte ale mașinilor, sfârșind ca, înainte să fie închis să traficheze mașini furate.

„Ca și profesie sunt profesor de istorie. Mi-am încheiat practica pedagocică, modulul, mi-am dat licența, dar fiindcă salariul era foarte mic în învățământ, am zis că mai bine lucrez la amanet. Și de la amanet la o mașină traficată nu a fost foarte mult, erau doar banii foarte mulți. Probabil era interesant să stau și eu acum cu voi în spatele catedrei. Stau și acum, dar din păcate în altă postură.”, își continuă Mircea povestea.

Acesta este în prezent bibliotecar la biblioteca penitenciarului, ceea ce îi aduce 7 zile mai puțin la pedeapsă la fiecare lună lucrată. A ajuns în această postură după ce a fost responsabil de curățenie, iar comportamentul bun l-a recomandat pentru o altă muncă.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!