Europarlamentatul Daniel Buda militează pentru tranformarea alimentelor neconsumate în hrană pentru animale

HomeActualitate

Europarlamentatul Daniel Buda militează pentru tranformarea alimentelor neconsumate în hrană pentru animale

Risipa alimentară este o realitate, cantități uriașe de mâncare fiind aruncate zilnic de către oameni, care se pare că încă nu știu să își dozeze cump

Românii sunt condamnați încă o dată de ignoranța, prostia sau incompetența Guvernului Dragnea-Tudose să fie victime sigure ale dublului standard pentru produsele alimentare și nu numai!
Europarlamentarul Daniel Buda a depus 25 de amendamente la proiectul european privind concentrarea terunurilor
Euroalesul Daniel Buda este preocupat de creșterea exporturilor viticultorilor români
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Risipa alimentară este o realitate, cantități uriașe de mâncare fiind aruncate zilnic de către oameni, care se pare că încă nu știu să își dozeze cumpărăturile în funcție de nevoi. Alimentele ajung cel mai adesea la ghenele de gunoi, iar mai apoi în depozitele de deșeuri,unde se descompun.

logogroup_RO_full-color

Europarlamentarul român, Daniel Buda, membru al grupului PPE militează pentru proiectul care prevede transformarea acestor alimente aruncate de populație în hrană pentru animale, evitându-se astfel risipa și închizâdu-se un cerc al consumului de alimente. Prezentăm în continuare comunicarea acestuia referitoare la acest subiect.

„Nimic nu se pierde, totul se transformă!

Pe baza acestui principiu a fost gândit un proiect european care să reducă risipa alimentară, prin transformarea fostelor alimente și a subproduselor din lanțul alimentar, în hrană pentru animale.

daniel-buda
În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărui membru sunt, s-a votat pentru îmbunătățirea acestui circuit pentru ca, în final, subprodusele din lanțul alimentar uman să fie utilizare ca hrană pentru animale. Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, competentă în fond, a inclus o serie de sugestii. Aceasta a subliniat faptul că mijloacele de subzistență ale fermierilor depind de comercializarea produselor lor și că pierderile de produse la nivelul exploatațiilor înseamnă pierderi de investiții și de venituri. De asemenea, s-a solicitat să se ia act de posibilitățile de optimizare a utilizării fostelor alimente și a subproduselor din lanțul alimentar în producția de hrană pentru animale, precum și de importanța acestora pentru producția primară, cu specificația că este nevoie de o mai bună trasabilitate.

În același timp, a fost subliniată importanța cooperării, de exemplu prin intermediul organizațiilor de producători, în vederea unui acces sporit la finanțare pentru inovare și investiții în tehnologii de tratare, precum compostarea și digestia anaerobă sau prelucrarea ulterioară a produselor, ceea ce le-ar putea facilita fermierilor accesul la noi piețe și clienți. A fost subliniat și faptul că risipa de alimente din etapa de producție primară este greu de cuantificat și a solicitat Comisiei să identifice și să disemineze în statele membre cele mai bune practici privind colectarea datelor referitoare la pierderea și risipa alimentară din cadrul exploatațiilor, fără plasarea unei sarcini administrative suplimentare asupra fermierilor. Inițiativele gestionate de fermieri pot oferi soluții economice viabile și pot valorifica produse care, în caz contrar, ar putea ajunge să se irosească.

Am depus o serie de amendamente la acest proiect prin care am solicitat statelor membre să monitorizeze și să comunice la timp pierderile înregistrate în consumul de alimente. De asemenea, am atras atenția asupra nevoii unei Platforme de sprijin financiar care să atragă investiții și inovare în vederea reducerii pierderilor, precum și transformarea pierderilor de alimente în energie. Pentru ca acest circuit să funcționeze, am subliniat necesitatea instituirii unui organism de prognoză coordonat la nivelul UE în vederea evitării blocajelor în urma supraproducției și a volatilității prețurilor.”, este declarația euroalesului Daniel Buda.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!