Ce propuneri SF le-a făcut un sătmărean celor de la NEPI: telegondolă din Soarelui la Mall, Bungee jumping, port pe Someș și altele

HomeActualitate

Ce propuneri SF le-a făcut un sătmărean celor de la NEPI: telegondolă din Soarelui la Mall, Bungee jumping, port pe Someș și altele

Alexandru Cosma este unul dintre sătmărenii care de-a lungul timpului, a lansat o serie de propuneri conducerii municipiului Satu Mare din ultimele ma

Președintele Klaus Iohannis la Satu Mare: „Îndrăgesc Satu Mare”
PRU provoacă toți candidații la o dezbatere publică. „Trebuie să creem un grup”
PSD și ALDE, absenți de la dezbaterea organizată de Patronatul Român. Clotilde Armand: „ Cine sunteți voi?”
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Alexandru Cosma este unul dintre sătmărenii care de-a lungul timpului, a lansat o serie de propuneri conducerii municipiului Satu Mare din ultimele mandate, unele mai realiste, altele rupte din filmele extravagante de la Hollywood. Acesta revine cu o serie de 20 de propuneri pentru cei de la NEPI, care au avut prima dezbatere publică cu privire la construirea viitorului mall. Unele dintre ele sunt pertinente și ar fi bine venite pentru a se realiza, altele sunt fantasmagonice și depășesc chiar imaginația multora dintre noi. Vă lăsăm pe dumneavoastră să disecați propunerile acestuia și să evaluați care sunt potrivite și care sunt vise.

În continuare cele 20 de propuneri ale acestuia.

1-Satu Mare are nevoie de un parc modern chiar daca mai mic.Si la un mall din centru mun. Iasi exista asa un parc.Daca nu ramane teren disponibil,el s-ar putea face pe acoperisul mall-ului.

2-De peste 10 ani Satu Mare nu are un teatru de vara.In 2010 trebuia sa se faca in cadrul investitiei private Armonia Center,dar din cauza crizei economice centrul comercial nu s-a mai realizat.Nu trebuie sa fie de dimensiuni mari si cred ca ar fi un punct de atractie spre mall si acesta.

3-Cel mai important obiectiv insa ar fi sa se faca o telegondola precum la Mamaia,Piatra Neamt,etc., care sa mearga pe malul Somesului pana la podul Decebal,de unde sa o ia pe langa Ardeleana si Luceafarul pana in parc in piata Soarelui.Astfel se creaza o posibilitate extraordinara de a vedea orasul de sus si de pe malul raului Somes,dar si o modalitate moderna si placuta de transport spre mall.Se vorbeste de ceva timp de construirea de telegondole in mai multe orase din tara.Cred ca suma ar fi undeva la 2 milioane de euro pentru 1 km si jumate de telegondola. In piata Soarelui pot urca si cobora clientii din Soarelui, Micro 17 si Carpati I si II. Asta ar fi cam 30 mii locuitori,in rest mall-ul e aproape de Micro 14,15 si 16 dar si de Centru Nou.

4-Ar fi nevoie de desfiintarea trecerii de pietoni peste drum Carei,ce duce de la benzinaria Mol la Mobipan. Astfel s-ar putea crea de catre Nepi a unui pasaj pietonal suprateran,care traverseaza drum Carei de la mall direct. De exemplu la Baia Mare,Kaufland a construit un pod pietonal peste raul Sasar.

5-Pe malul Somesului s-ar putea crea un restaurant chiar langa apa,dar si un mic port unde firme ar putea oferi servicii de petrecere a timpului liber cu vaporas, barcute,hiderobiciclete si aqua-scutere.

6-La asa mare mall cred ca ar merge mai bine un etaj si in zona de retail,nici la Timisoara nu arata prea bine doar cu parter.Pe harta pusa pe site-ul primariei,nu apare cate etaje va avea mall-ul.

7-Pentru o fluidizare mai mare a traficului in zona,ar trebui facuta o rampa de urcare pe podul Golescu care sa duca direct de la mall.De multi ani de zile,la Polus Center Cluj exista un pod peste drumul european spre Oradea, pod ce duce la mall.

8-Mall-ul urmeaza sa fie intre 2 mari artere rutiere, podul Golescu si drum Carei.Cred ca trebuie redusa poluarea fonica prin montarea de panouri transparente in jurul mall-ului precum exista la autostrazi.

9-La pilonul publicitar de 31 m,s-ar putea acorda dreptul unei firme sa ofere o modalitate noua de distractie in Romania.Ma refer la bungee jumping,sport care ar intra la sectorul de divertisment al mall-ului Nepi.

10-Datorita faptului ca acest mall va fi un obiectiv cat se poate de important,el va pune presiune si mai mare pe traficul auto de pe cele 2 poduri.Solicit Nepi sprijin financiar in implementarea solutiilor de fluidizare a traficului auto, avizate de un expert german in trafic.Si anume panou electronic informativ si/semafoare inteligente la intersectiile Crinul si Burdea. Sunt costuri minime,de exemplu daca nu se opteaza la panouri de 5-6 metri patrati care costa 15-20 mii euro,sunt si panouri mai mici la 2-4 mii euro.

11-Benzinaria Mol e chiar in parcare si ar trebui demolata si facute locuri de parcare,pentru ca sunt insuficiente cate apar in schita.Nu stiu pozele din presa cat sunt de reale.

12-Strada Digului nu are niciun sens,ar trebui desfiintata si extins mall-ul pana la intersectia strazii Dunarii cu digul Somesului.Daca nu se poate extinde acolo mall-ul, atunci s-ar putea face baze sportive moderne,tenis,baschet,etc.

13-Ar trebui un drum de intrare si din vest,poate chiar subteran, altfel sensul giratoriu de pe drum Carei nu va face fata traficului.

14-Ar fi nevoie de un ecran gigant pentru a transmite posturi tv de stiri,care sa aiba subtitrarea a ce se vorbeste,iar la la CNN sa fie subtitrare cu traducere.Asa se intampla in cea mai importanta piata civica din lume,Times Square.Iar un mall trebuie sa fie cat mai complex.Evident in pauze Nepi mall poate sa-si difuzeze propriile reclame.

15- In mijlocul parcarii ar fi nevoie de o frumoasa fantana arteziana pariziana pe mai multe nivele.

16-In holul interior al mall-ului,ar fi frumos sa se amplaseze o macheta a orasului Satu Mare de macar 10 metri patrati.

17-Un mall se adreseaza mai ales tineretului si copiilor.Ar fi nevoie de un spatiu cat mai original de distractie,o colaborare cu Disney nu ar fi rea deloc.Sau ceva in stilul Disney daca s-ar putea oferi.

18-Cinema City ar trebui sa vina cu in I-Max,acela e adevaratul cinema si nu un tv mai mare.

19-Un punct de atractie ar putea fi si un turn mai mic al celebrului Turn Eiffel din Paris.Exista replici in toata lumea, din Los Angeles,Tokyo pana in statiunea Nisipurile de Aur din Bulgaria care are baruri la 2 etaje.Chiar si la noi in Slobozia exista si e un punct turistic.E nevoie de o internationalizare a mall-ului.Poate ar fi bun chiar la acel pilon publicitar de 31 m.

20-Aceasta idee e una mai aparte.Municipiul Satu Mare e singurul oras resedinta de judet care nu are nici macar in constructie o sala polivalenta.Ea s-ar putea construi intre mall,podul Golescu,catedrala ortodoxa in constructie cat si malul Somesului.Asa o constructie la cam 3 mii de scaune costa 10 milioane euro.Fiind la cativa metri de mall s-ar putea considera ca parte a mall-ului Nepi.Primaria ar finanta cu 2,5 milioane euro in 2 ani constructia,iar cealalta jumatate s-ar putea finanta de catre Nepi.Primaria ar urma sa returneze cele 5 milioane euro catre Nepi in 10 ani,500 mii euro pe an nefiind o suma indisponibila pentru primarie.
Numele salii polivalente ar putea fi Nepi Arena,in contul costurilor cu creditul bancar.5 milioane in plus fata de cele 40 pentru mall nu e asa mult iar Nepi ar putea organiza evenimente cu chirie,concerte,nunti,competitii sportive altele decat ale echipelor CSM,conferinte,etc.Ar putea inchiria si spatii pentru restaurante,sali de sport,etc.Stadionul U Cluj e profitabil din asa activitati si nu din meciuri de fotbal.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!