Se pregătește amendarea celor care nu colectează selectiv gunoiul înainte să-l ducă la ghenă

HomeActualitate

Se pregătește amendarea celor care nu colectează selectiv gunoiul înainte să-l ducă la ghenă

În ultima perioadă în spațiul public sătmărean au reapărut discuțiile cu privire la taxa de mediu, de trei lei, care apare de câteva luni în facturile

Primarul Kereskenyi vrea ca sătmărenii să învețe să colecteze selectiv
Primarul de comună care dă „lecții” despre colectarea selectivă – saci colorați la fiecare poartă
Taxa de salubritate nu se schimbă, dar va crește factura finală
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

În ultima perioadă în spațiul public sătmărean au reapărut discuțiile cu privire la taxa de mediu, de trei lei, care apare de câteva luni în facturile de salubritate ale sătmărenilor. Acea taxă a fost instituită de Guvern,iar administrația locală a decis să o plaseze spre plată cetățenilor.

Este vorba de o taxă ce merge la fondul de mediu și reprezinăamenda dată de Uniunea Europeană României pentru lipsa colectării selective la parametrii asumați.

Discuțiile se poartă în jurul celor care ar trebui să suporte plata acestei taxe, asta mai ales după ce sătmăreanulAugustin Solomajer a câștigat în instanță în fața Consiliului Local Satu Mare, cerând ca această taxă sănu revină spre plată cetățenilor.

Vinovat de toată această harababură este dat Guvernul, după cum susține primarul Kereskenyi Gabor.

„N-au reușit să scoată niște norme meteodologice ca în toată țara asta să fie plătită la fel această taxă. Nu se poate spune că o creanță fiscală, o taxă, nu trebuie plătită. Taxa a fost instituită prin lege, ca atare cineva trebuie să plătească. Dacă instanța spune că nu trebuie să plătească generatorul de deșeuri, trebuie să vedem cine trebuie să plăteasc. Ministerul a spus negru pe alb că această obligație nu intră în atribuțiile operatorilor, iar recent a fost declanșată procedura înpotriva Hotărârii Consiliului Local Dorolț, care și-a asumat să plătească această taxă primăria comunei. Ori, dacă nimeni nu trebuie să plătească, nu înțeleg ce se întâmplă în țara asta.”, afirmă edilul sătmărean.

Aplicarea acestei taxe se amână de mai bine de șase ani,iar acum când ea a fost aplicată, îi lipsesc detaliile care să definească unele caracterisitici,cum este aceasta cu privire la cei care trebuie să suporte cuantumul taxei.

O nemulțumire este îndreptată și către generatorii de deșeuri, respectiv cetățeni,cei care nu se omoară să colecteze selectiv atunci când duc gunoiul la ghenă. Edilul afirmă că legea dispune amendarea celor care nu colectează resturile din locuință în fracție umedă și uscată, soluție la care cel mai probabil se va ajunge, dacă lucrurile nu se îndreaptă.

„Paralel cu acest lucru, de aceea am demarat acțiunea cu Garda de Mediu și Poliția Locală, am fost la fața locului în cartiere. Când am pornit această acțiune nu am mers porniți să dăm amenzi, deși puteam,  conform legislației în vigoare, dacă locatarii sunt surprinși că nu depozitează gunoiul conform legislației, adică la noi în două fracții umed și uscat, atunci sunt pasibili de amendă, cam 200-300 lei este amenda maximă. Repet, nu e scopul nostră să aplicăm amenzi, dar după ce în nenumărate rânduri am atras atenția operatorului, deja de mai multe luni se colectează selectiv, cu două autospeciale, separat fracție umedă și uscată, respectiv cu altă autospecială vegetația, care este aruncată lângă punctele gospodărești, alături de canapele, chiuvete. Este ușor în această secțiune să dăm vina pe operator sau pe unitatea administrativă, dar ce am văzut, și merită să fie văzut, ce este lângă acele puncte gospodărești,ce depozitează acolo locatarii…este vai de capul nostru. O să facem o campanie de conștientizare și va trebui, cu durere în suflet, să aplicăm și amenzile dacă nu se va schimba nimic”, afirmă Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 2
  • comment-avatar

    Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

  • comment-avatar

    Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This is actually a terrific site.

DISQUS: 0