Festivalul Medieval MedievArtFest Ardud a mai scris o filă de istorie

HomeActualitate

Festivalul Medieval MedievArtFest Ardud a mai scris o filă de istorie

După cele trei zile de poveste, în care ne-am bucurat împreună de cele mai frumoase momente și spectacole alături de numeroși cavaleri și domnițe,

Orașul Ardud se pregătește de o nouă călătorie în timp la MedievArtFest Ardud
Ardudenii au alungat iarna printr-un obicei șvăbesc. Sâmbătă s-a sărbătorit „Funka”
Cavalerii medievali au pus stăpânire pe centrul municipiului Satu Mare
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

După cele trei zile de poveste, în care ne-am bucurat împreună de cele mai frumoase momente și spectacole alături de numeroși cavaleri și domnițe, rămânem cu amintiri tot mai plăcute de la an la an. Cu toate că acest festival s-a încheiat, deja suntem nerăbdători să vedem ce altă poveste va urma să fie scrisă lângă zidurile Cetății Ardud.

Ne-am bucurat în acest an de o prezență numeroasă a publiculuila spectacolele oferite de cavalerii și domnițele (peste 150 de persoane) din întreaga țară. Au fost și oficialități județene dar și din țară Tîrgu Neamț, Sebeș, Deva, Oradea și Tîrgu Mureș, precum și din străinătate Ucraina, Ungaria și Basarabia.

Una dintre personalitățile marcante ale acestei ediții a fost și dna. prof. dr. Nadia Rață, consilier județean – Consiliul Județean Mureș și Prim-vicepreședinte – Strategii politice și comunicare PNL – Filiala Mureș, care ne-a transmis următoarele gânduri:

„Am fost prezentă în aceste zile la MedievArtFest Ardud 2017, la invitația domnului primar Ovidiu Duma, căruia îi mulțumesc pentru această oportunitate. MedievArtFest Ardud, este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri din județul Satu Mare.
Cred că e începutul unei colaborări fructuoase, pe termen lung, între cele două județe, chiar între cele două orașe, Ardud și Tîrgu-Mureș, pentru că, din câte am aflat de la dl. primar, se poartă deja discuții pentru înfrățirea celor două orașe. Cred că putem încadra acest eveniment în categoria schimburilor de experiență, atât de benefice și necesare aleșilor locali. El oferă cadrul potrivit discuțiilor, punerii bazelor unor proiecte comune și, nu în ultimul rând, socializării, atât de importantă în consolidarea relațiilor interumane. În calitatea mea de consilier județeanși de prim-vicepreședinte pentru Strategii politice și comunicare al PNL – Filiala Mureș, voi fi un susținător al acestor demersuri.
M-am bucurat să regăsesc în județul Satu-Mare, în orașul Ardud, o manifestare culturală similară Festivalului medieval de la Sighișoara, din județul Mureș, care își va desfășura în curând cea de-a 24-a ediție. Am avut plăcuta surpriză să-l regăsesc în postura maestrului de ceremonii al evenimentului pe Liviu Pancu și echipa lui, tot un târgumureșean, un adevărat profesionist al manifestărilor de acest tip și de această anvergură.
Am petrecut momente de mare încărcătură emoțională participând la activitățile cuprinse în program, în special la Seminarul de istorie MedievArtFest Ardud 2017 – „Istoria între legendă și adevăr” apoi la secvențele de Animație medievală și la Spectacolul „Hronicarul pelerin – Povestea Cavalerilor Templieri în Cetatea Ardud”, desfășurate sâmbătă, 22 iulie 2017, iar duminică 23 iulie 2017, atmosfera de sărbătoare a culminat cu Marea Paradă, Salutul Cavalerilor și depuneri de flori.”, a declarat Nadia Șandor Rață

În completarea momentelor culturale specifice Festivalului, din programul de protocol dedicat invitaților din alte județeși din alte țări, au făcut parte și vizite la obiective economice și turistice de real interes: cea mai mare bază de siloz din Transilvania, cea mai mare stație de biogaz din Transilvania, cel mai mare centru de vinificare din nord-vestul țării.
S-au bucurat de o călduroasă primire și ospitalitate, pe tot parcursul manifestărilor, delegații din Ungaria, Ucraina, Basarabia, alături de conaționali din județele Mureș, Neamț, Hunedoara, Alba, Maramureș, Satu-Mare. Între aceștia, s-au numărat Mihailo Rusaniuk, șeful administrației raionale Vinogradiv, Vitali Liubka, președintele raional Vinogradiv, deputatul sătmărean Romeo Nicoară, primari din localități învecinate șiînfrățite, Ilie Bolojan, primarul muncipiului Oradea – Prim–vicepreședinte al PNL,domeniul Strategii politice,viceprimarii Municipiului Satu Mare Doina Feher și Adrian Albu -președinte al Organizațieijudețene PNL Filiala Satu-Mare, consilierii județeni Carmen Dobra și Adrian Cozma, Emilia Enătescu – președintaOrganizației județene a Femeilor Liberale – Satu-Mare, Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare și Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Păstrarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Am remarcat puternica implicare a edilului acestui oraș, dl. Ovidiu Duma, cât și a întregii sale echipe, în organizarea și desfășurarea acestei acțiuni, care face parte dintr-un lanț de activități frumoase, deosebite, cu participare internațională, derulate până în acest moment al anului, îl felicit, îi felicit pentru că fac lucrurile punând atâta suflet și acest lucru se simte și se vede atât din culisele manifestării, cât și din postura de invitat, vizitator. Am plecat de la acest eveniment cu un mesaj cordial spre aleșii locali ai județului Mureș, cu ideea de a construi împreună lucruri durabileși cu sentimentul că prin organizarea unor asemenea acțiunide anvergură, cu valențeinterjudețene se redefinește spiritul prețuirii adevăratelor valori.”, a mai declarat
Nadia Șandor Rață

Sursa: Primaria Ardud

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!