Europarlamentarul Daniel Buda și grupul PPE cer comisiei europene să nu mai schimbe regulile în timpul jocului cu privire la depunerea cererilor de subvenție

HomeActualitate

Europarlamentarul Daniel Buda și grupul PPE cer comisiei europene să nu mai schimbe regulile în timpul jocului cu privire la depunerea cererilor de subvenție

Subvențiile primite de fermierii români sunt un subiect extrem de sensibil pentru aceștia, pentru majoritatea fiind forma prin care reușesc să facă cr

Grupul PPE din PE, aproape de agricultorii din România şi nu numai
Europarlamentarul Daniel Buda a depus 25 de amendamente la proiectul european privind concentrarea terunurilor
Românii sunt condamnați încă o dată de ignoranța, prostia sau incompetența Guvernului Dragnea-Tudose să fie victime sigure ale dublului standard pentru produsele alimentare și nu numai!
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Subvențiile primite de fermierii români sunt un subiect extrem de sensibil pentru aceștia, pentru majoritatea fiind forma prin care reușesc să facă creșterea animalelor una profitabilă pentru ei. Acum, aceștia sunt în pericol nu doar să nu primească subvenția, dar și să primească penalizări pentru că nu au depus cererile așa cum o cere legislația, una care însă s-a schimbat gradual, fără ca fermierii să se poată adapta ei în termenul cerut.

Grupul PPE din Parlamentul European din care face parte și europarlamentarul Daniel Buda cer Comisiei Europene să nu mai schimbe regulile în timpul jocului astfel încât fermierii să nu mai fie puși în astfel de situații.

„Fermierii români sunt somați să plătească sume colosale către APIA din cauza faptului că procedurile de depunere a cererilor se schimbă pe parcurs. Ministerul Agriculturii trebuie să înceteze în a mai schimba regulile jocului în timpul jocului!

Un subiect extrem de dezbătut la nivelul sectorului agricol este simplificarea, însă, din păcate, există situații în care statele membre își creează singure probleme, ceea ce duce la o îngreunare a întregului proces de absorbție a fondurilor.
Din cauza unor neînțelegeri și a unor modificări pe parcurs ale perioadelor de depunere a dosarelor pentru subvenții, foarte mulți fermieri români au de suferit, iar unii dintre ei chiar trebuie să returneze banii încasați de la APIA.
În anul 2016, una dintre condițiile necesare pentru a primi subvențiile pentru vaci a fost ca acestea să aibă mai puțin de opt ani la data depunerii cererii, respectiv 15 mai 2016. Ulterior, acest termen a fost prelungit până la 16 iunie 2016. Din cauza prelungirii, de care fermierii nu au fost informați, aceștia sunt somați să plătească 6 500 de lei pe motiv că vacile lor au depășit vârsta de 8 ani.
Astfel de situații sunt nefolositoare și îi fac pe fermieri să își piardă și mai mult încrederea în instituțiile statului. 


Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice instrumentele avute la îndemână pentru a evita astfel de cazuri, în care fermierii sunt somați să plătească sume colosale din cauza faptului că procedurile de depunere a cererilor se schimbă pe parcurs. Totodată, solicit Ministerului Agriculturii să nu îi mai pună pe fermieri în astfel de situații, tipic românești, în care regulile jocului se schimbă în timpul jocului. Acest lucru denotă lipsa de profesionalism a instituțiilor statului precum și o lipsă crasă de respect față de fermieri și de munca acestora. Atâta timp cât statul încalcă propriile reguli, tot statul ar trebui să suporte costurile și nu fermierii care, oricum sunt supraîmpovărați și, de cele multe ori, lipsiți de sprijinul autorităților. ”, comunică europarlamentarul Daniel Buda în mediul online pe marginea acestui subiect. 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!