Sătmărenii așteaptă ajutor de la canadieni pentru a lichida incendiu de la sonda de la Moftin

HomeActualitate

Sătmărenii așteaptă ajutor de la canadieni pentru a lichida incendiu de la sonda de la Moftin

Un incendiu violent a izbucnit noaptea trecută la sonda de la Moftin Mare, județul Satu Mare, sondă aflată în pregătire pentru pornirea exploatării de

Panică într-un bloc din Carei. 45 de persoane au fost evacuate după un incendiu la un apartament
GALERIE FOTO – Incendiu în municipiul Satu Mare. A ars acoperișul unei firme
Pompierii, eroi pentru un bătrân salvat dintr-un incendiu, în municipiul Satu Mare
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Un incendiu violent a izbucnit noaptea trecută la sonda de la Moftin Mare, județul Satu Mare, sondă aflată în pregătire pentru pornirea exploatării de gaz.
Aceasta aparține polonezilor de la Serinus Energy care au obținut la începutul acestui an toate avizele necesare exploatării unei pungi de gaze aflate sub comuna Moftin. Se pare că aceștia au avut parte de o defecțiune suspensiei sondei, care a dus la eliberarea de gaze, care mai apoi s-au aprins.

„În timpul unei operațiuni de rutină de pregătire a sondei Moftinu 1001 pentru intrarea în producție a avut loc o eliberare neașteptată de gaze, care ulterior a luat foc. Compania era în curs de scoatere din suspensie a sondei, înainte de demararea producției. La momentul incidentului, valva de protecție (Blow-out Preventer – “BOP”) era în curs de a fi instalată la capul sondei. Platforma sondei a fost evacuată și securizată, iar întreg personalul companiei și al contractorilor este în siguranță și nu a suferit răni”, transmite Serinus Energy.

Compania poloneză controlată de fondul de investiții Kulczyk Investments a demarat sondări în acest an în România și Tunisia. În comuna Moftin au instalat două sonde, una dintre acestea urmând să scoată din adâncuri aproximativ 500 de milioane de metri cubi de gaz, aproximativ 4% din consumul anul al României.

Pentru stingerea incendiului de la sonda care a luat foc în noaptea de 17 spre 18 Decembrie au intervenit peste 30 de pompieri sătmăreni în primă fază, aceștia primind ulterior ajutorul colegilor din Bihor și Maramureș. Conform acestora, incendiul nu poate fi stins, pentru că ar exista riscul de acumulări de gaze în atmosferă și implicit de explozie. Se pare că pompierii pot doar monitoriza situația, până când vor ajunge la Satu Mare specialiști canadieni, experimentați în astfel de situații, care vor coordona acțiunea de lichidare a incendiului.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0