FOTO& VIDEO Obiceiul aruncatului ouălor de Paște la Tiream – s-a lăsat cu răsete și haine mânjite cu ou

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Atunci când au fost colonizați pe arealul actual al județului Satu Mare, svabii au adus cu ei nu doar o altă civilizație ci și multe obiceiuri, pe care le mai păstrează și acum, la 300 de ani de atunci. Aruncatul ouălor de Paște este unul dintre acestea, care antrenează toată comunitatea din comuna Tiream, acolo unde se mai păstrează.
„Este un obicei vechi, de sute de ani. Eu până acum doar am auzit de el dar nu l-am mai văzut. Obiceiul presupune ca de-a lungul unei străzi să fie puse, pe ambele părți, grămezi de ouă. Doi tineri merg de-a lungul străzii și tot de la a doua grămadă iau câte un ou și îl aruncă. Trebuie să arunce unu în sus, unul în spate, unul în față și unul în partea cealaltă de stradă. Se întâmplă să se nimerească și oamenii de pe stradă sau să casele, mașinile, geamurile. Distracția constă în a fii atent la fiecare aruncare să nu te nimerească vreun ou. ”, afirmă un istoric.


Tinerii sunt cei însărcinați cu organizarea acestei tradiții și ei sunt cei care încă de dimineață umblă prin sat pentru a strânge ouă. Cu cât sunt mai multe ouăle cu atât se vede mai bine dorința oamenilor de a păstra acest obicei.
„În acest an am strâns ouă multe. Copiii sunt cei care strâng ouăle, de dimineață umblă pe la case și fiecare dă câte ouă consideră, unul, două. Obiceiul constă în aruncatul cu ouă crude, dar acuma fiecare dă de care are, sunt care dau ouă fierte, gata vopsite. Eu știu obiceiul acesta încă de când mi-l povestea bunicul că participa și el când era tânăr. Înainte era puțin diferit, dar încercăm să îl ținem așa cum putem. Nu mai avem nici famfară, că oamenii sunt bătrâni și nu mai vor să cânte. Anii trecuți a ieșit puțină lume pe stradă și am avut reclamații că murdărim case și strada, dar văd că anul acesta s-a strâns mai multă lume”, afirmă o profesoară din sat, care conduce și ansamblul de dansuri care se ocupă de tradiție.


„Înainte se făceau cete și se întreceau tinerii la aruncat de ouă și cei care pierdeau trebuiau să organizeze balul. Acum ne bucurăm că avem și cine să participe”, mai afirmă istoricul.
Pe strada închisă special pentru acest eveniment e multă veselie, chicote de râs și mulți copii entuziasmați. Unii dintre ei încearcă să fure ouăle din grămadă, dar sunt alții care stau de pază la ouă, cu o botă înfrmusețată.
„Această botă e purtată de paznicii oulor. Sunt mulți copii pe margine care fură ouăle, că așa e obiceiul, iar paznicii trebuie să fie atenți să nu se fure ouăle, iar cu bota aceasta special pregătită se dă peste degete la hoți. E un obicei frumos pe care sperăm să îl putem continua. De mizerie nu ne facem probleme că scoatem asistații sociali la lucru mâine și curăță strada”, afirmă și primarul localității.


„Eu fac acest lucru pentru a doua oară și nu e foarte greu. Este plăcut. Nu am fost niciodată nimerit de alții cu ouă dar eu am nimerit persoane de pe margine”, afirmă Christopfer, unul dintre băieții care au aruncat cu ouă.

Cursa oualor la Tiream, un obicei de Pastele Catolic

Publicată de Ziarul ObiectivSm pe 2 Aprilie 2018

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *