Tot mai multe chinezării și tot mai puțină tradiție la Sâmbra Oilor

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Sâmbra Oilor este un eveniment de tradiție pentru oșeni, fiind unul dintre cele mai longevive evenimente din România, anul acesta ajungând la cea de-a 62-a ediție. Remarcabilă pentru cei care vin de zeci de ani la Sâmbră este ediția la care a fost prezent chiar Nicolae Ceaușescu. Tradiția la loc de cinste în prganizarea evenimentului iar toate activitățile gravitau în jurul oieritului, Sâmbra fiind o tradiție a acestora.
În prezent ideea de sâmbră s-a denaturat iar evenimentul este dominat de kitcs-uri și de chinezării, sentimentul de bâlci fiind mult mai puternic decât cel de sărbătoare autentic oierească.


„Am vreo 15 ani de când vin la Sâmbră și de vreo 10 ani aduc și produse tradiționale. Nu s-a schimbat sâmbra, da e tot mai puțină lume. Acum sunt mai multe distracții și nu mai vin încoace ca altădată, sunt câțiva tineri, dar mult mai puțini. Unii mai cumpără de la noi, mai dăm câte un cadou. ”, afirmă un meșter popular

De 41 de ani îs căsătorită și veneam dinainte, de când eram fată. Deci peste 50 de ani vin la Sâmbrp. Aici am stat de când veneam cu mama și o să stau până o-i muri. Un lucru care a intrat în istorie a fost când a venit Ceaușescu și a aruncat mielul din elicopter și butoiul cu vin, atunci a fost îmbulzeală mare. În rest, ce să zic, chinezăriile ne depășesc pe noi, meșterii populari, că mai sunt 3-4, care mai facem ceva autentic, specific zonei noastre. În rest ne invadează alții, de altă culoare, cu chinezării. Iară apoi vine lumea și ne întreabă de ce e la noi mai scump, că dincolo e mai ieftin.Cine știe să deosebească o cămașă cusută cu mâna de una din Ucraina sau China, vine și le cumpără încă de la noi”, afirmă meșterul popular Ana Mare.

Meșterii populari, trei sau patru, câți au mai rămas, ascunși în spatele scenei și vânzătorii de caș de oaie, răsfirați și ascunți printre tarabele cu nimicuri și acoperiți de fumul gros de grătare arse.

„Eu am venit din Săpânța, vin de vreo opt ani la Sâmbră, aici îmi fac piața. De două săptmâni tot strâng cașul ca să am destul. Am și caș proaspăt și caș copt. Eu îl dau la 12 lei kilogramul, eu îi întreb pe toți cât îi prețul în altă parte, apoi eu las un leu sau doi ca să îl dau pe tot să nu mă întorc cu el acasă.”, afirmă o vânzătoare de caș.

„Eu de la Cămârzana am venit să dau cașul. Mai bine se vinde după masa când merge lumea acasă. Avem noroc că încă le mai place cașul și nu îl găsesc în supermarketuri. Noi închegăm cașul cu cheag de miel, tăiem mielul când are 10 zile și cu el facem cașul. Nu mă deranjează că sunt între kurtoș și jucării, important e să vând ce am adus”, afirmă un alt comerciant.


Puținii politicieni prezenți în acest an la Sâmbra Oilor, pentru că nu este un an electoral, au avut întâietate în fața tradiției, a artiștilor și a produselor tradiționale. La fel ca în toți anii, ei au fost așteptați la drumul principal, cu pălincă și pâine cu sare, ca mai apoi să fie invitați să umple scena.

Momentul demonstrativ al măsurițului laptelui e singurul care mai aduce în actualitate activitatea oierilor, acesta fiind momentul în care fiecare oier afla cât lapte dă turma sa de oi, pentru a ști mi apoi, peste vară, cât caș să i se trimită de la stâna din munte.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *