Oamenii care au reușit să scoată copiii din case – Cutezătorii Munților și lecția de implicare a părinților în educarea tinerilor

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

After school, îngrijitori de copii și programe și cursuri speciale pentru copii, par să fie metodele prin care părinții umplu programul copiilor, pentru a compensa lipsa lor de prezență, motivată de o activitate prea intensă. Toate acestea au devenit o oarecare modă în rândul părinților moderni, care nu mai au nici timp și nu mai au nici unde să își scoată copiii, cu excepția câtorva parcuri nu prea îngrijite și a locurilor de joacă, care reprezintă tot un spațiu închis.

Recent, părinții din Satu Mare au primit o nouă alternativă de petrecere a timpului liber, alternativă care s-a dovedit a avea mare priză în rândul copiilor, care în acest fel își reînvață și părinții ce înseamnă natura. Asociația Cutezătorii Munților organizează frecvent ieșiri în natură, diverse drumeții pe dealurile și crestele din județ, la care iau parte tot mai multe persoane.


„Noi am început să participăm la concursi de ecoturism acum patru ani, după care am început să ajutăm și noi la organizarea concursurilor de genul. Noi ca un grup de persoane, că nu eram organizați sub nici o formă, acest lucru a avut loc doar la începutul acestui an. De atunci am avut nenumărate evenimente, pentru că experiența o acumulasem până acum. Scopul nostru este în special implicarea tinerilor în acțiuni ecoturistice, respectiv drumeții, cunoașterea județului din punct de vedere geografic, istoric, al florei. În principal ne dorim să scoatem tinerii din casă, să îi scoatem de pe rețelele de socializare, să își scoată nasul din telefon și să socializeze cu cei din jur. Nu facem performanță, gradul de dificultate este mediu. Acum avem cam 30 de membrii în asociație, dar la fiecare drumeție avem multe persoane din afară”, afirmă Anna Alcazar, președintele ATTE Cutezătorii Munților.


Numărul tot mai mare al celor interesați se explică extrem de ușor. Tinerii, copiii care au participat o dată, s-au întors în grupul de prieteni, în special la școală, extrem de încântați și entuziasmați de ceea ce au văzut și au aflat și așa au reușit să își convingă și colegii să participe.

„Pe mine m-a dus prima dată mama cu ea, că ei îi place să meargă pe munte. Acolo am întâlnit și alți copii cu care m-am împrietenit și mi-a tot plăcut să mai merg pe urmă. Am învățat despre natură, despre pădure, cum să nu mă pierd în pădure. Le-am povestit și colegilor la școală ce am văzut, că am găsit flori și am cules ciuperci și pe urmă au vrut și ei să vină”, afirmă Nicolas, un elev de școală gimnazială.


„Eu am aflat de drumeții pentru că mi-a spus Nicolas și i-am rugat pe mama și tata să mergem și noi. De câte ori au ei timp, venim și noi și mergem la plimbare prin pădure și pe unde se fac plimbări. Îmi placă că mă distrez și am prieteni aici”, afirmă un alt copil.
Părinții sunt surprinși de copii, cât de mult le place și cât de bine rezistă. Nu se poate compara o plimbare în natură cu una în oraș, prin centru, printre betoane și prin căldură. Chiar dacă nu faci trei sau patru kilometri, că faci 20 de kilometri, le place, pentru că e altceva, ce ei nu au mai făcut”, mai afirmă Anna Alcazar.

Activitatea are și o latură socială, pentru că pe lângă cei care vin de bună voie există parteneriate cu case de copii și centre de zi, a căror beneficiari se alătură expedițiilor. Grupul care urcă pe munți sau trece prin păduri cu diverse ocazii sau la concursuri este unul extrem de diverficat din punct de vedere al oamenilor.


„Copiii au început să ne copieze și și-au creat propriul grup. Acuma nu mai vor să participe alături de noi la concursuri ci doresc să se înscrie individual și să participe. Avem membrii din toate mediile. Cel mai tânăr vicepreședinte tocmai a împlinit 18 ani, celălalt vicepreședinte este cadru medical iar eu sunt președinte fotograf. Vin pentru că li se dă o senzație de bine, mișcarea în natură, e la îndemână și se leagă prietenii”,
Cei mai experimentați dintre membri se implică și în descoperirea de noi trasee turistice, pe care mai apoi, împreună cu cei de la Salvamont le amenajează și le pun la dispoziția amatorilor.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *