Asociația Stea, model la nivel național pentru reintegrarea în societate a tinerilor. Legume bio, la ușa ta direct din grădina asociației

HomeReportaje

Asociația Stea, model la nivel național pentru reintegrarea în societate a tinerilor. Legume bio, la ușa ta direct din grădina asociației

Asociația Stea din municipiul Satu Mare este recunoscută deja în oraș pentru faptul că participă activ la integrarea în societate a oamenilor străzii.

Grădina Stea continuă să vândă coșuri cu legume bio pentru sătmăreni. Acum și coș mic pentru două persoane
Vrei un coș cu legume proaspete? Vezi ce conține coșul celor de la Asociația Stea
Coșul cu legume bio de la Gradina Stea revine pentru sătmăreni! Comandați ca să va bucurați!
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Asociația Stea din municipiul Satu Mare este recunoscută deja în oraș pentru faptul că participă activ la integrarea în societate a oamenilor străzii. Programele derulate de ei sunt nenumărate, dar cel mai de succes poate fi considerat proiectul „Grădina Stea”. Acesta este un proiect finanțat prin fonduri europene, prin care cei de la asociație și-au înființat propria grădină de legume, la care lucrează beneficiarii Asociației Stea.

Arpi și Jolti sunt cei mai vechi beneficiari ai asociației și totodată cei mai vechi agricultori din grădină, cei care acum, după finalizarea perioadei de asistență specializată fac toate lucrurile la grădină.


„Acesta este al cincilea an de când sunt la Asociația Stea. Lipsesc cam două zile pe săptămână, când am altceva delucru. Îmi place să fac orice, și cu motocultorul, și la plantat și la săpat. Abia aștept să se coacă roșiile și castraveții. Când nu vin la grădină lucrez la niște terenuri de tenis.”, povestește foarte mândru Zsolti.

„Eu sunt de trei ani la Grădina Stea. Mă descurc cu tot, eu sunt șeful acolo, știu să pornesc motocultorul, să ud, să sap. Acum m-am accidentat la mână că am intrat cu motocultorul în gard, dar nu s-au mai întâmplat de astea”, povestește și Arpi.

Legumele crescute de beneficiari ajung pe mesele sătmărenilor, în cadrul programului „Coșul cu legume”. Acestea sunt livrate de două ori pe săptămână sătmărenilor, care au prins gustul produselor bio ale oamenilor străzii, fiind încurajați și de prețul preferențial al acestor coșuri.


„În prezent în coșurile ce le livrăm avem salată, spanac ceapă verde, ridichi și plante aromatice. Costul unui coș este 16 lei, cam la un sfert de preț față de cât ar costa toate produsele luate individual din supermarket sau din alte părți. Livrăm de două ori pe săptămână, de obicei marțea și joia. Față de anul trecut, comenzile au explodat, deja trebuie să facem liste de așteptare, că nu putem onora toate comenzile. Avem capacitate de 20 de coșuri pe sătpămână, dar avem comenzi mult mai multe. ”, afirmă Cristina Bala, președinta Asociației Stea.

Lucrul la grădina este unul continuu, necesitând prezența cel puțin a unei persoane zi de zi printre plante, pentru activitățile specifice, fiind vorba de o grădina de cinci arii, o parte acoperită cu sere, iar o parte cu o cultură în aer liber. Grădina se completează cu un alt solar și câteva plante în aer liber în curtea asociației, care a fost transformată ulterior proiectului finanțat din fonduri europene, datorită cererii tot mai mari de coșuri cu legume. Louis este un voluntar venit din Franța pentru a lucra cu oamenii străzii din Satu Mare, care cu această ocazie învață și ce înseamnă legumicultura.


„Eu sunt din Franța. Sunt a doua oară aici, la Asociația Stea, prima dată am fost în iarnă să lucrez cu beneficiarii. M-am întors de o săptămână și stau două luni. Este prima dată când lucrez într-o grădină, mă învață băieții ce am de făcut. Îmi place mult, îmi place să lucrez cu tineri, mă înțeleg bine cu ei. Se văd schimbări la ei chiar și din iarnă, sunt mai sociabili.” povestește Louis.

În momentul în care a fost demarat proiectul, în grupul țintă au fost alese persoane apte de muncă și din punct de veedre psihologic, dar care nu aveau dezvoltate abilități precum munca în echipă, răbdare, rezistență la stres. Mulți au încercat să aibă locuri de muncă dar nu s-au putut încadra din cauza faptului că nu acceptau să li se spună ce au de făcut.
„Băieții sunt dintre cei mai serioși, schimbările se văd la ei foarte puternic de când lucrează aici, cu noi. Sunt mai calmi, mai răbdători, mai organizați și știu să respecte un program. Se mai întâmplă să piardă câte un autobuz, dar nici atunci nu renunță să meargă la grădină, iau bicicletele și merg cu bicicletele. ”, îi laudă Cristina Bala


„Privitor la evoluția lor, în primul an beneficiarii nu știau nici cum arată o roșie pe plantă. Acum știu să folosească motocultorul, să instaleze sistemul de irigație. Anii trecuți am avut câte un agricultor care să ne ghideze, dar anul acesta doar băieții s-au descurcat cu tot, ei au făcut tot acolo. Arpi, de exemplu, era foarte violent și recalcitrant, nu te puteai înțelege cu el.”, povestește și Mirela, una dintre angajatele asociației.

Un factor extrem de important în schimbarea tinerilor este și faptul că membrii asociației și voluntarii lucrează cot la cot cu ei, tratându-i de la egal la egal, ceea ce le-a oferit încredere mai mare în oameni.

În acest an există și un nou grup de persoane țintă, un grup de mămici din cartierul Sătmărel, care activează la grădina de lângă asociație, iar mamele sunt răsplătite prin pachete alimentare din banii adunați de pe coșuri, iar din aceeași bani copiii lor au parte de un program educațional care îi ajută să rămână încadrați într-un sistem de învățământ până cel puțin în clasa a VIII-a.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0