De ce are așa mare căutare laptele de măgăriță? Specialiștii explică pentru ce este bun
Cei de la Direcția Sanitar Veterinară Satu Mare arată în ultima perioadă o deschidere mare spre cetățeni, în special spre curiozitățile acestora. După mai multe întrebări legate de laptele de măgăriță, cei de la DSVSA Satu Mare dau un răspuns sătmărenilor.
„Laptele de măgăriță, recunoscut pentru calitățile sale terapeutice, se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere își pierde proprietățile. Există surse care arată că însuși Hipocrate, considerat părintele medicinei, lăuda beneficiile laptelui de mărgărită. Mai mult, se pare că laptele de măgăriță era foarte popular și în Roma Antică și era folosit pentru proprietățile medicinale în Franța, până în secolul XX. Altfel spus, consumul laptelui de măgăriță nu este, cu siguranță, unul fără precedent.
În comparație cu alte tipuri de lapte, se pare laptele de măgăriță este cel mai apropiat la gust și compoziție cu laptele matern, pe baza nivelului ph-ului și a profilului nutriţional.
Laptele de măgăriță, este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. și este un lapte foarte ușor de digerat. De asemenea, conține mai puține grăsimi decât laptele de vacă și un nivel ridicat de Omega 3 și Omega 6 și ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Laptele de măgăriță nu conține bacterii, ce a ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Substanțele naturale din laptele de măgăriță pot crește imunitatea și pot fi de ajutor pentru persoanele cu afecțiuni precum astmul, eczema sau psoriazisul. Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conținutul bogat în calciu protejează copii de infecțiile gastrointestinale.
Industria cosmetică a decis să profite de proprietățile acestui lapte pentru că hidratează și catifelată pielea. Astfel, există deja produse care folosesc laptele de măgăriță ca ingredient vedetă. Multe persoane care suferă de eczeme sau au ten sensibil folosesc produse de curățare și săpunuri pe bază de lapte de măgăriță. Se pare că și Cleopatra obișnuia să facă băi cu lapte de măgăriță pentru a-și păstra pielea tânără.
Multitudinea de beneficii a laptelui de măgăriță vine la pachet cu un preț pe măsură. Un litru de lapte proaspăt de măgăriță, se comercializează direct de la producători în România, cu sume cuprinse între 100 lei și 200 lei. Cea mai scumpă brânză din lume, este cea făcută din lapte de măgăriță. Un kilogram de brânză se obține din 25 de litri de lapte iar un kilogram de astfel de brânza, costă până la 1.000 de euro.”, lămuresc cei de la DSVSA sătmărenii
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare