REPORTAJ – Inundațiile din 14 Mai 1970, prin ochii celor care le-au trăit pe viu – ți se face pielea de găină când le auzi poveștile
Data de 14 Mai 1970 este o zi care încă mai stoarce multe lacrimi în rândul familiilor din Satu Mare. Oameni, animale, case, mobilier, bunuri de orice fel, toate și-au găsit sfârșitul sub apele tulburi și repezi care au năvălit în oraș prin digul spart în zona localității Mărtinești. În doar câteva ore o bună parte din oraș a fost sub ape, oamenii adăpostindu-se cu preponderență pe acoperișuri în așteptarea salvatorilor.
Nicolae Epuran a fost unul dintre cei care au intervenit atunci pentru a salva viețile concetățenilor, fiind la acea vreme ofițer în cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare.
„A fost ca la război, zi noapte, fără întrerupere. Lucram pe întuneric, pentru că s-a întrerupt curentul. Prioritatea noastră au fost Fabrica de Lapte și Fabrica de Pâine, ca acestea să poată funcționa în condiții normale să se poată furniza hrană la populației. Așa să vă închipuiți că atunci când a venit apa nu a venit așa, un firicel, când s-a rupt digul a venit apă de un metru. Nu am cuvinte să spun ce disperare se citea pe chipurile oamenilor. Unii și-ar riscat viața, s-au urcat în pod și au zis că nu își părăsesc casa, iar mai apoi s-a prăbușit casa cu ei”, afirmă Nicolae Epurat, adjutant șef în rezervă.
Primele străzi inundate și unde s-a intervenit pentru salvarea oamenilor au fost actualele străzi Botizului și Odoreului, unde apa a intrat în casele oamenilor până la nivel acoperișului.
„Țin minte și acum cum am urcat în pod și acolo ne-am adăpostit. Noi aveam casa aproape de locul unde s-a spart digul și la noi a venit prima data casă. Au venit și ne-au luat și pe urmă s-a și dărâmat casa”, afirmă doamna Irina.
În urma inundațiilor și-au pierdut viața 56 de persoane, conform statisticilor oficiale, iar peste 20.000 de animale au murit înecate, dar sunt persoane care afirmă că numărul celor decedați ar fi fost mult mai mare.
Kaizer Arnold a trăit în 1970 în Satu Mare și afirmă că a intervenit pentru a salva lumea din zona Cartierului Micro 16.
„Am intervenit în zona inundabile de pe strada Careiului, dimineața la ora 8, în data de 15 mai. Nu știu cum se spune peste tot că au fost doar 56 de morți,că eu am numărat atunci vreo 91. De salvat am salvat câteva sute”, afirmă Kaizer Arnold, în prezent mutat în Ungaria.
„Apele au ajuns la un moment dat până în localitatea Dorolț. Când s-a auzit că s-a spart digul și apele o iau în colo, cei de la IAS Dorolț au mutat, pe jos, câteva mii de vaci, din Dorolț până pe cealaltă parte de Someș, pe Bulevardul Cloșca, pentru a le pune la adăpost”, mai afirmă Nicolae Epuran.
A treia zi de la ruperea digurilor, la Satu Mare a ajuns și Nicolae Ceaușescu, cel care a dat ordin ca primele locuri unde să se intervină după retragerea apelor să fie fabricile, ca mai apoi să trimită la Satu Mare întreaga companie de construcții Carpați, care a reconstruit orașul la modul modern, ridicându-se după inundații, în mai puțin de un an cartierele Solidarității, Micro 14, Carpați I și Carpați II. În cartierul Solidarității s-a ridicat și un monument dedicat victimelor inundațiilor, care este un loc de comemorare a acestora, în fiecare an în data de 14 Mai.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare