Viorel Nicolae Pop – un alt sound pentru muzica populară din Țara Oașului

HomeActualitateLifestyle

Viorel Nicolae Pop – un alt sound pentru muzica populară din Țara Oașului

  Viorel Nicolae Pop este artistul sătmărean care a revigorat muzica populară din Țara Oașului, o muzică specială, pe cât de concentrată în ac

Jandarmii „au pescuit” câțiva pescari care braconau pe râul Crasna – i-au lăsat fără captură
Distracție și veselie, de revelion, la Restaurant Promena
Pompierii sătmăreni au fost din nou la înălțime, la propriu și la figurat
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

 

Viorel Nicolae Pop este artistul sătmărean care a revigorat muzica populară din Țara Oașului, o muzică specială, pe cât de concentrată în această zonă, pe atât de îndrăgită de toți cei care o aud pentru prima dată. Viorel Nicolae Pop a preluat vechile cântece oșenești și le-a dat un nou sound, le-a resuscitat și le-a adus în actualitate, iar acum le face cunoscute, alături de peisele proprii, în toată țara.Am stat de vorbă cu Viorel Nicolae Pop despre pasiunea lui despre muzică, în special despre muzica oșenească și despre cum a dus această muzică într-o nouă dimensiune când toată lumea credeam că folclorul din Oaș e pe punctul de a muri.

Te rog să ne spui de cât timp ai început să cânți și când ai descoperit că ai înclinații către muzică și ea a devenit pasiunea ta?
Așa pe scurt să vă spun despre trecutul meu în muzică, pentru că povestea e mai lungă. Am începutul cântatul în fața unui public în liceu, când am avut o trupă cu care abordam stilul pop. Mai apoi, la facultate, am început să abordez muzica mai comercială, muzica de petrecere iar undeva prin 2013-2014 am decis să îmi fac un numă în muzica populară, abordând muzica cea mai cunoscută, de acasă, cea populară, din Oaș.

De ce ai ales muzica oșenească în locul a ceva mai comercial, așa cum cere publicul?
Așa cum spuneam mai devreme, am început cu multe alte genuri tocmai pentru că muzica oșenească mi se părea mult prea greu de interpretat. În muzica oșenească, ceatăra și zongora sunt acordate în registre înalte, prea mult pentru capacitățile mele de atunci. Atunci aveam impresia că doar acela era țipuritul sau doar așa era corect să interpreteze cineva muzica oșenească, ceea ce nu e adevărat.

Cât din piesele tale sunt folclor autentic și cât sunt creație proprie?
E foarte greu în ultimii ani să mai afirmi ce e autentic si ce nu. Cetera și zongora și danțurile vechi din străbuni mai sunt autentice. În rest….
Eu am câteva melodii înregistrate cu ceteră și zongoră autentică oșenească și am prelucrări inspirate din muzica oșenească, orchestrate de maestrul Ovidiu Barteș, dirijor al Orchestrei de muzică populară Transilvania, din Cluj Napoca.
Legat de versuri, la fel, în unele melodii am câteva versuri, chiar strofe întregi, culese de la oșenii mei, în rest sunt creația mea. Versurile melodiei „Zbiară Țara Oașului” sunt în totalitate creația mea și mă mândresc cu această melodie.

Cum ai fost primit ca artist de către Țara Oașului, fiind primul bărbat, după mult timp, care cântă oșenește?
Foarte, foarte, foarte bine. A fost o imensă bucurie în momentul în care am văzut cât de bine am fost primite melodiile mele în Țara Oașului. De la cei pitici până la cie mai bătrâni sau tradiționaliști, melodiile mele răsună peste tot în Țara Oașului, în mașini, în casele oșenilor, la evenimentele lor. Vreau să le mulțumesc pe această cale oșenilor mei, că mă susțin prin faptul că sunt invitat la evenimentele lor. Sunt mulți artiști care nu cântă la ei acasă, nu sunt invitațși, nu sunt apreciați de cei din zona lor, dar eu sunt fericit că oșenii mei mă vor alături de ei mereu și mă țin aproape.
Am avut parte de surprize prin toată țara, unde am mers la spectacole sau emisiuni, toată lumea afirma că nu a fost de multă vreme un solist bărbat din Țara Oașului. Eu mă bucur că Dumnezeu m-a ales și m-a inspirat să urmez acest drum.

Cât de flexibilă e muzica oșenească și cât ai reușit să o modernizezi, să îi dai un sound personal?

La muzica puternică trebuie să ai „grumaz„, cum s-ar spune, mai ales ca bărbat. Eu am fost nevoit să o adaptez după mine, să nu mă obosească vocal. Având evenimente întregi și fiind nevoit să cânt o noapte întreagă, chiar mai multe nopți consecutiv, nu îmi pot permite să îmi forțez vocea, „grumazul”. Așa am găsit varianta optimă. Cei care doriți să ne auziți live puteți să intrați pe pagina de Youtube „Viorel Nicolae Pop Oficial”, unde veți găsi material audio cu noi, din belșug.

Cum a reacționat publicul din alte zone din țară la muzica ta?
Unul dintre marile motive care m-au făcut să vreau o prelucrare a pieselor oșenești este dorința de a înțelege și ceilalți români frumusețea muzicii oșenești. Foarte multă lume, printre care colegi de ai mei din muzică îmi spuneau că ei nu înțeleg nici versurile nici când se schimbă melodiile. Cei care doriți să înțelegeți mai bine muzica oșenească, puteți să urmăriți canalul de youtube și să vedeți la comentarii la videoclipuri multe persoane care apreciază modul în care cântăm noi muzica oșenească, comentarii de la oameni din toată țara, oameni care au avut acum, prin mine, primul contact cu muzica oșenească. Iar acești oameni au început să ne invite tot mai mult la evenimente, în toată țara.

Ai reușit să adaptezi muzica oșenească încât să fie cântată la nunți? Cât de greu a fost?
Așa cum am menționat și mai devreme, am adaptat în așa fel melodiile încât să nu mă obosească vocal și mă bucur că am dat startul la programe oșenești la nunți cântate de diverse trupe, nu doar de ceterașii tradiționali. Că sunt piesele mai stilizate puțin, e adevărat, dar important e că oșenii se regăsesc în versurile lor.

Bănuiesc că folclorul oșenenesc nu este tot ceea ce ai în repertoriu. Ce stiluri mai abordezi?
O întrebare bună…împreună cu colegii mei din formația Oaș-Music abordăm aproape orice gen muzical cerut la evenimente, de la melodii populare din aproape toată țara, până la valsuri, tangouri, pop și muzică lăutărească și de petrecere și câteva piese din repertoriul internațional.

Ce planuri muzicale ai pentru următoarea perioadă?
Pe plan muzical aș vrea să termin anul acesta albumul înregistrat cu maestrul Ovidiu Barteș și orchestra, ăs mai înregistrez 2-3 piese sau chiar mai multe, cu ceatăra tradițională și în rest să îmi onorez cu veselie evenimentele pe care le avem.
Să fim sănătoși să vedem pe cărări ne mai poartă viața până la sfârșitul anului.Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0