Povestea lui Nea Ion și a bacului de peste Someș de la Pomi. ANAF-ul așteptat să îi dea drumul din nou

Nea Ion Coț este podar de când se știe. A intuit încă din 1985 că autoritățile nu se vor mișca prea repede pentru a uni printr-un pod județele Satu Mare și Maramureș, în mediul rural, așa că a înființat un bac care trece din comuna Pomi, județul Satu Mare, în orașul Seini, județul Maramureș.
Turiști, mașini comerciale, oameni în drum spre lucru, ștrafuri și tractoare pregătite de mers pe câmp, toate treceau pe la Nea Ion, zi de zi, pentru a ajunge de un mal pe altul. Toată treaba s-a desfășurat fără prea mari emoții peste 30 de ani, asta până săptămâna trecută, când cei de la ANAF Oradea s-au găsit să îi oprească omului activitatea. Inițial l-au căutat la sediul social al firmei, în Baia Mare,dar cum nu l-au găsit acasă i-au făcut o vizită pe teren.
„Ei o căutat că mi firma în Baia Mare cu sediu, nu au găst-o acolo și au venit aici, pe la Seini. Aici l-au găsit pe omul pe care îl aveam aici. De unde să știe ăla cine vine. Când o veni lo aflat cu bonuri în regulă, nici nu o zâs că nu. Apoi ne-o făcut încheierea bonurilor, cum că ne-o confiscat banii ce i-am făcut în ziua aia și o zâs că nu îs bune bonurile, că trebe casă de marcat, după 32 de ani. Apoi aici nu îs condiții de casă de marcat, ei zâc că este pe baterie, acumulator pe șașse ore și eu lucru non stop. Ce-oi face cu aia?”, afirmă Ioan Coț.
Pentru că a doua zi povestea s-a repetat, inspectorii venind din nou la bac, nervos la culme, Nea Ion a prins două tractoare de pe câmp și a tras bacul afară, fără nici o explicație și fără să stea pe gânduri, supărat nevoie mare pe amenda de 6250 de lei pe care a primit-o cu o zi înainte și pentru care a fost pistonat că nu a achitat-o de joi pe vineri. Cu aceasta nu doar că Nea Ion a rămas fără activitate, dar și inspectorii ANAF au rămas blocați pe malul greșit, ei dorind să ajungă în Baia Mare.Au fost nevoiți, ca alți sute de oameni de vineri până în prezent, să meargă roată, 70 de km pentru a ajunge la destinație.
„Pe aici trebuiau să treacă peste 80 de mașini de teren.Ei sunt la un concurs, veniți de prin Austria, Elveția, Anglia și alte țări, au camere de filmat la bord și filmările acelea le dau televiziunilor din țările lor și astfel promovează diferite trasee din România în țările din care sunt ei”, afirmă un domn care este angajat al unei firme ce organiza un traseu off-road care avea pe parcursul său și o trecere cu bacul. Toate aceste mașini au campat duminică noaptea pe câmpul de lângă bacul lui nea Ion și luni au făcut cale întoarsă.
„Am ai trecut de două ori, voiam să ajung la Negrești. Nu știam că nu mai circulă bacul, mă gândeam că o scurtez rapid pe aici. Acuma am de mers pe la Satu Mare”, afirmă un domn care tocmai a fost întors din drum de faptul că bacul nu e pus în funcțiune.
Bacul este viața lui nea Ion, el susținând de-a lungul timpului întreaga familie. Din cei 8 lei cât îi ia pentru mașinile mici sau 15 lei pentru tractoare, Nea Ion a dus pâine acasă la două generații, ferindu-i astfel de grija zilei de mâine. Între timp acesta și-a plătit amenda și și-a dat și comandă la casa de marcat, dar încă așteaptă ca cei de la ANAF să își de acordul să pună bacul în funcțiune.
„Eu is copil al bacului, de când mă știu trec cu bacul, aproape zi de zi, că am pământ dincolo de Someș și e de mers la lucru la el.”, afirmă nepotul lui Ioan Coț.
Scoaterea bacului din funcțiune a revoltat comunitatea din Pomi, pentru ei fiind de o necesitateextraordinară acest bac, cu care treceau chiar și zilnic la Seini, sau care le asigura ruta comercială cea mai scurtă anumitor afaceri din zonă. Doamna Terezia Șimon este una dintre aceștia, care folosea zilnic bacul pentru a trece cu marfă în Maramureș.
„Apoi eu treceam zilnic. Dacă aveam o comandă în Seini, una două mergeam la bac că îmi e aproape și mergeam dincolo. Sau clienți din Seini mă sunau dacă am să le vând ceva, și dacă le ziceam că am, una două treceau cu bacul până la mine. Acum să fac 70 de km prin Baia Mare, nu e prea rentabil”, afirmă femeia.
„Situația nu va rămâne așa, zic eu, că e un abuz. Am vorbit cu avocații și eu zic că va câștiga în judecată. Trebuia să îi dea un termen să se conformeze, nu o amendă imensă ca asta, mai ales că în afară de casă de marcat era cu totul în legalitate, a încheiat primul trimestru financiar în regulă la finanțe”,afirmă un alt consătean al domnului Coț.
Ceea ce își dorește Ioan Coț acum cel mai mult este să poată repune bacul pe Someș, iar mai apoi, nu s-ar supăra dacă cineva i-ar da și banii înapoi. Până atunci, din respect pentru cei care știau de traversareacu bacul, nea Ion stă la bac doar ca să îi anunțe că acesta nu mai circulă.

ULTIMELE ȘTIRI
Mărțișoare vitraliu, modul diferit și special de a aduce primăvara în sufletul cuiva drag
Afacerea născută din pasiune, pornită de doi frați din Satu Mare "Ce era în comerț nu avea suflet, p...
O oșancă este „IRONMAN Italy” după câteva luni de pregătire singură - a câștigat concursul și a arăt...
Povestea tristă dar motivațională a oșencei Ana Maria - a fugit de acasă la 15 ani din cauza bătăilo...
Afacerea unui sătmărean îi face pe timișoreni să ofteze de plăcere după ce îi gustă preparatele
Gânduri la final de 2024 - Interviu cu Ioana Roman, sătmăreanca ce a absolvit Universitatea Oxford
EXCLUSIV! Interviu despre parcursul sătmărencei Ioana Roman la Oxford și planurile de viitor: va luc...
O tânără originară din Oaș face senzație la Hollywood - a câștigat premiul Oscar pentru copii
Fermierul sătmărean care la 26 de ani exportă în SUA, Coreea de Sud și Dubai, un exemplu de ambiție ...
Singura femeie din România care zboară cu paramotorul este sătmăreancă - construiește un aerodrom în...
Povestea tinerilor care au lăsat tentațiile lumii moderne pentru agricultură "E important să faci ce...
Arabii și africanii se "bat" pentru oile și mieii din Satu Mare
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare