INTERVIU! Cum a devenit Mario din pasionatul de fotografie un fotograf full-time și cum a fost pandemia pentru fotografi
Dacă ai avut în ultimii ani un eveniment în familie, fie nuntă sau botez, e imposibil ca măcar una din recomandările prietenilor pentru serviciu de fotografie să nu fie Mario Silaghi.
Mario este unul dintre puținii fotografi full time sătmăreni și cu siguranță este unul dintre cei mai premiați fotografi, nu doar din Satu Mare, dar și din România. Este Brand Ambasador Panasonic România, susține cursuri pentru cei pasionați de fotografi a de nuntă și este pe buzele tuturor viitoarelor mirese când vine vorba de ședințele foto din cea mai fericită zi din viață.
Mario ne-a oferit un interviu despre tot parcursul în fotografie, iar la final o selecție de poze din cele mai apreciate de juriile care l-au analizat până acum.
Mario, de când se confundă numele tău cu titulatura de fotograf?
Salutare, multumesc pentru invitatie si oportunitatea de a realiza acest interviu! Titulatura de fotograf as putea sa o recunosc din momentul in care am facut prima investitie in mine ca studiu, prin 2013. Chiar daca am avut o conexiune puternica cu fotografia cu mult timp in urma pot spune ca am apasat butoanele doar aleatoriu, cum imi veneau mie pe vremea aceea. Resursele de informatii erau foarte scazute si neavand cu cine sa ma consult, am invatat pe pielea mea in proportie de 50%.
A început ca un hobby sau ai știut de la început că vrei să faci o meserie din asta?
In spatele acestei intrebari se afla o poveste draguta si comica insa ar dura prea mult sa o redau in scris. Pe scurt, pot sustine ca s-a nascut dintr-o pura intamplare si a devenit intr-un timp relativ scurt, un hobby. Nu mi-as fi inchipuit vreodata ca voi reusi sa ajung sa imi construiesc o meserie din fotografie chit ca am realizat dupa foarte multi ani ca aveam salvate pe PC-ul din copilarie in jur de 2 milioane de imaginiJ. Defapt aveam semnale clare ca sunt pasionat de tot felul de imagini doar ca nu reusit sa fac conexiunea cum ca as putea deveni un fotograf intr-o zi.
Când ai decis să fi un fotograf full time și de ce nu sunt prea mulți fotografi full time? Nu se poate trăi doar din fotografie?
Decizia a revenit in noapte trecerii intre anii 2014-2015. Pana atunci aveam si alte joburi iar fotografia a fost cumva „un ban in plus” pentru a asigura un trai mai bun. Ultimul job full time pe care l-am practicat a fost ca ajutor tipograf la o tipografie unde se printau ziare din mai multe judete. Fiind era automatizarilor si a vitezei, s-au suspendat nenumarate ziare, au crescut preturile pentru print, cererea a avut o cadere drastica, era o ascensiune in a citi ziarele online asa ca am fost silit sa renunt la acea pozitie in toamna anului 2014.
Nestiind incotro sa o iau, fotografia a fost ca o vesta de salvare dedicandu-mi ultimii bani (cerand chiar o parte din bani imprumut), participand la primul meu Workshop la Budapesta alaturi de un prieten. S-a dovedit sa fie peste asteptari, pot spune ca a fost rampa mea de documentare in materie de fotograf de nunta. Numele fotografului care a sustinut workshopul este Jerry Ghionis, unul dintre cei mai premiati si recunoscuti fotografi de nunta si fashion din lume iar 2015 a fost pentru prima si singura data atat in Ungaria cat si in Romania (Brasov).
Depinde ce intelegem prin a trai bine din fotografie. Daca vrei ultimul model de S class iti va lua putin mai mult timp dar nu este imposibil. Lasand gluma la o parte, poti duce un trai linistit atata timp cat predai o munca de calitate si nu te lasi invins de monotonie si nu incetezi sa accepti faptul ca tot timpul se poate mai bine.
Din toate genurile de fotografii, te-ai specializat pe fotografia de nuntă, sau cel puțin asta lași să se înțeleagă din activitatea ta publică? De ce fotografie de nuntă?
Da, asa este, sunt axat pe fotografia de nunta sau de tip eveniment insa am onorat proiecte de succes pe mai multe ramuri, atat fotografia de moda cat si de produs sau arhitectura. Cu toate ca primesc cerinte pe diferite ramuri, imaginile cu care ma promovez si imbunatatesc in fiecare an este fotografia de nunta.
Cred ca cel mai bun raspuns la intrebarea „De ce fotografia de nunta” este faptul ca sunt un om vesel, imi place sa fiu inconjurat de oameni faini, ma distrez impreuna cu ei cand trebuie si plang cot la cot cu ei daca e cazul.
Un alt aspect este expresia lor in momentul in care le arat cate o imagine, legatura dintre mine si clientii mei, bucuria lor in momentul in care le predau momente imortalizate de care ei nu aveau habar ca exista sau surprinderea celor mai haioase sau socante momente. Asta ma mentine si ma motiveaza sa imi imbunatatesc munca de la un eveniment la altul. Sentimentul este de nedescris si le tin bine inzestrate intr-o parte din mine, o „cutiuta a Pandorei” pensonalaJ
Deși unii se tem de concurență, în orice domeniu, nu doar în fotografie, tu de fapt îți școlești concurența, la cursurile de fotografie? De când ai început aceste cursuri și cine sunt participanții?
Concurenta este un subiect controversat si neinteles in acelasi timp. Analiza totala a numarului de evenimente intr-un an este astronomic comparativ cu cati fotografi exista. Eu sustin ca nu exista concurenta, evenimente sunt pentru toata lumea iar daca ar exista o comunitate unita (ceea ce regasim in foarte putine orase), ar creste toti, atat ca prestigiu cat si financiar si bineinteles ar acumula resurse importante in materie de fotografie. Cu toate astea pastrez legatura cu cativa fotografi atat din Satu Mare cat si din alte orase din Romania si chiar si din alte tari. Am planuri mari de a ma extinde la nivel international incepand cu anul in curs(2022), onorand deja cateva contracte in afara tarii.
Cum spuneam mai sus, eu nu ma tem de concurenta pentru ca nu cred in ea. Nu am nici cea mai mica frica sa arat cum realizez o imagine, cum o editez fie cum ma regasesc intr-o situatie neprevazuta sau cum procedez atunci cand nu e totul roz.
Primul curs l-am avut in toamna anului 2019 (Zalau), a fost totodata ultima parte din criteriile pentru pozitia de Brand Ambasador Panasonic Romania. Cererea a crescut dar din pacate pandemia si-a spus cuvantul si am amanat urmatorul curs care trebuia sa aibe loc intr-un circuit inchis in 2020 (Brasov). In perioada 2020-2021, am sustinut aproximativ 15 prezentari in diferite orase, atat la conferinte de fotografie cat si in perimetrul unui Roadshow (Panasonic Roadshow). O parte din participantii la aceste evenimente au fost curiosi de mai multe informatii din partea mea asa ca am continuat si am organizat pana la urma la Brasov in toamna anului trecut un workshop limitat la 10 persoane insa de aceasta data nu singur, participantii sosind din toate colturile tarii cat si din afara. La prima editie am avut participant venit din Spania iar acum avem altul care ne viziteaza din Anglia.
Să ne și lăudăm puțin, că e și asta o formă de reclamă. Ce distincții și premii ai obținut până acum? O listă a lor, căci dacă vorbim de fiecare în parte, îmbătrânim.
Particip la concursuri doar de 2 ani, numarul distinctiilor si premiilor au ajuns la aproape 50, anul 2021 fiind cel mai fructuos an in materie de premii iar cele mai importante fiind 7 imagini care au ajuns in etapa finala fiind jurizata de fotografi internationali organizat de catre Fotografi-Camerani. Au fost 25 categorii din care am participat in 16 dintre ele, 7 clasandu-se in finala plus 3 mentiuni.
Anul 2022 va fi primul an in care voi participa si la nivel international.
Cât bine și cât rău a făcut pandemia și restricțiile, fotografilor de nunți?
Mie mi-a facut mai mult bine decat rau in materie de fotograf de nunta. A fost exact o pauza de la toata nebunia ultimilor 5-6 ani in care am alergat mereu contra cronometru. Am avut mai mult timp sa ma concentrez la lucrurile care nu le faceam corect, am studiat si citit enorm de mult. Gastronomia a fost un subiect de studiu dus putin la extrem, studiu pana la radacini insemnand compozitia culorilor si cromatica din farfurie, un lucru extrem de important si in editarea imaginilor precum povestea din spatele unei simple imagini.
Pe langa fotografie si gastronomie, am invatat sa prelucrez fisiere video pentru a putea realiza videoclipuri de companii. Nu voi filma niciodata nunti deoarece nu ma regasesc ca si videograf de evenimente insa acest segment de „how it’s made” este o placere fantastica. Cel mai greu, interesant si provocator proiect in materie de video a fost realizat in colaborare cu domnul Lucian Zima, directorul firmei Proumin din Satu Mare. La acest proiect s-a lucrat 5 zile fizic cate 7-8 ore pe zi urmate de 2 saptamani de editare, text, voce, masterizare etc.
Link-ul catre montajul final care ulterior a ajuns pe marile ecrane din Dubai: https://youtu.be/GMzpFE_JKh4
In rest am onorat cu succes proiecte mari si foarte mari care daca nu era pandemie, eram fortat sa renunt la ele necesitand un timp indelungat de pregatiri si de editari.
Ce planuri ai pentru 2022 – ceva premii, ceva concursuri, ceva workshopuri?
Cred cu tarie ca unde-s mai multi, puterea creste, asa ca urmatoarele worskopuri organizate vor fi sub numele de „SYMBIOSIS WORKSHOP” alaturi de un bun prieten, coleg, fotograf si un super om pe nume Catalin Gogan. A raspuns cu succes la invitatia mea, WS-ul a fost un real succes si sub forma aceasta, cererea a crescut si acum avem prestabilita o noua experienta in data de 12-13-14 Aprilie 2022 (Ponoarele).
Cum spuneam mai sus, anul acesta ma voi focusa pe concursurile internationale unde participantii sunt din toate colturile lumii, presiunea fiind mai mare, critica mult mai constructiva asadar ulterior rezultate mai bune. Nu am certitudinea ca voi avea parte de distinctii insa cine ma cunoaste stie ca sunt un om extrem de optimist si muncitor asa ca voi face tot posibilul sa realizez imagini de calitate plauzibile si pentru concursurile internationale.
Un sfat pentru fotografii la început de drum? Pe ce să pună accentul și care sunt piedicile pe care le-ar putea întâlni și pe care să nu le lase să-i descurajeze?
Cel mai important sfat este unul de care eu nu am avut parte. Acces la informatii, conferinte, ws-uri. Ce inseamna asta? Daca simt o pasiune puternica in materie de fotografie, sa testeze toate ramurile si sa se axeze strict pe un segment iar acel segment sa fie „materia” de baza.
Piedici vor fi multe, de la guri rele pana la dezamagiri si neincrederea in sine, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara pana la urma, bineinteles cu eforturile aferent depuse.
– La momentul de fata se regasesc enorm de multe informatii iar ce recomand eu daca se decid sa se incline in fotografia de eveniment este sa participe la cat mai multe ws-uri de calitate si sa nu inceteze sa studieze. Dovada vie o aveti in fata, pana si eu particip la un nou WS la inceput de Aprilie (Sibiu), exact inainte de a sustine eu unul.
„Nu am decis sa fiu fotograf, mi s-a intamplat sa pic in aceasta lume”. ‚Bernice Abott’
https://www.instagram.com/mariosilaghiphotographer/
https://www.facebook.com/mariosilaghiphotographer
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare