Amintirile sătmărenilor cu Regele Mihai de la vizita din 1997: „ Și-a condus singur jeepul, fără antemergător și sirene”, „Era atât de simplu”

0
2307
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Regele Mihai s-a stins din viață ieri, 5 Decembrie și odată cu el s-a scris o altă pagină a istoriei acestei țări. Viața Regelui Mihai este o poveste de istorie în sine, din conducătorul acestei țări ajungând să-i fie interzis accesul în țară, ca abia târziu meritele lui pentru acest popor să fie recunoscute și să i se permită din nou accesul în România.

Odată permisă reîntoarcerea în România, Regele Mihai a ajuns și în județul Satu Mare. Deși un județ fără atracții importante, acesta a fost inclus în itinerariu Majestății Sale la cererea Reginei, cea care înainte cu un an, în 1996, a făcut o vizită în județ și care l-a convins să nu evite acest colț de țară, atât de îndepărtat de capitală și de reședința regală.

Conform doctorului Simu Flaviu, un rol deosebit în aducerea Regelui Mihai la Satu Mare l-a avut președintele PNȚCD Satu Mare, Anamaria Biriș, care era și deputat.

„Doamna Biriș a ajutat la realizarea acestei vizite, fiind deputată. Vizita a fost programată și a venit ca urmare a vizitei reginei. Probabil că și regina l-a influențat pe Regele Mihai să accepte vizita într-un județ unde se agață harta în cui, fără importanță. Aveam dubii că va reuși sau nu va reusi să vină participanți, dar s-au strânsu mulți și am lăsat o impresie foarte bună.”, își amintește doctorul Flaviu Simu.

”Da, eram în PNȚ-cd atunci, doamna Biriș era președinte al organizației județene, Doru Chereches al organizației municipale, iar eu secretar general la municipiu. Doctorul Flaviu Simu era membru și mare regalist. Am fost atunci o delegație întreagă să îl întâmpinăm. Venea de la Oradea, cu Regina Ana, cu un jeep. Regele conducea. La granita celor două județe, într-o parcare l-am întâmpinat. A dat mâna cu toată lumea, a rostit un scurt discurs patriotic, elegant și discret, apoi am pornit spre Satu-Mare unde a continuat intâlnirile cu cetățenii!”, își amintește și actualul consilier local Romeo Pop.

Simplitatea regelui Mihai a fost subliniată de toți cei care l-au cunoscut, acest lucru regăsindu-se și în modul în care decidea să facă aceste vizite: discret și simplu. Își conducea singur mașina când a ajuns în Satu Mare, lucru confirmat și de doctorul Simu, care se arată și acum surprins că nu folosea antemergător, sirene și alte mijloace care să îi ușureze drumul.

Odată ajuns în municipiul Satu Mare regele a fost plimbat pe la principalele obiective, muzeu, centrul orașului, în acest punct ținând și un discurs.

Doctorul Simu Flaviu, recunosc de colegi și ca mare regalist, a avut ocazia să schimbe câteva cuvinte cu Regele Mihai. Atenția Majestății Sale a fost atrasă de relatarea doctorul cum că tatăl său a fost membru al gărzii regale, care l-a păzit pe Regele Mihai încă de copil.

„În centru a ținut un discurs, apoi am mers cu el la Carei și Negrești. A fost un o deosebit, deosebit de modest, simplu, fără fasoane cum fac actualii „regi” și întâlnirea mea cu dânsul a fost deosebită pentru că am avut onoarea să stau cu el la povești, am avut tupeul să îi spun că tatăl meu a fost în garda regală. I-am spus cum l-a chemat și omul și-a adus aminte de tatăl meu și mi-a spus: „ – Tatăl tău a fost unul din ofițerii cei mai loiali și devotați. Colegii lui îi spuneau moțul.”

Când mi-a spus regele că tatălui meu i se spunea moțul, am căzut jos, nu credeam că și-l aduce aminte. Tata îmi tot povestea că îi spuneau colegii moțul, că era din Apuseni.

I-a zis apoi prin ce au trecut, și el și mama, cum a fost dus tata la canal doar pentru că a fost membru al gărzii regale. Mi-a zis că știe de suferințele acestea prin care a trecut tatăl meu și multi altii.”, își mai amitește doctorul Simu Flaviu.

Acesta afirmă că pentru el regalitatea s-a sfârșit odată cu moartea Majestății Sale, nesimțindu-se reprezentat de Principesa Margareta și Principele Duda, pe care îl consideră infiltrat în Casa Regală cu scopuri necurate. Din perspectiva doctorului, adevăratul continuator al Casei Regale trebuia să fie Principele Nicolae, căruia i-a fost interzis să își vadă bunicul în ultimii ani și cel mai probabil nu va fi lăsat să participe nici la funerariile acestuia.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *